Hekim Hakları

Hekimlerin, bağlı olduğu kuruma, meslektaşlarına ve hastalarına karşı sorumlulukları bulunduğu gibi, hakları da bulunmaktadır.

30.03.2020-18:50 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:52) Hekim Hakları

Baskı, Etik İlkeler, Danışma Hakkı, İyileşme Garantisi Vermeme Hakkı

Hekimlerin, özellik ile adli hekimlik yaptıkları sırada, klinik özgürlüklerinin sağlanmasına engel olacak her türden baskı girişimi, cezai hukuku gerektirir. Bu durumda hekim, Türk Tabipler Birliği, Cumhuriyet Savcılığı, Dünya Hekimler Birliği, Avrupa İnsan hakları Komisyonu nezdinde, hukuksal girişimlerde bulunabilir.

Hekim mesleğini uyguladığı sırada, politik, yasal, toplumsal, ekonomik ve estetik değerler ile çatışabilir. Bu durumlarda doktor, bağımsız ve özgür olarak karar verebilmelidir. Hekim gerekli duyduğu anlarda konsültasyon yapabilir. Danışma süreci, tedavi, tanı için olabileceği gibi etik sorunlar açısından da geçerlidir. Bilimsel gerekliliklere uygun bir şekilde tanı koyup tedaviyi uyguladıktan sonra, hastalığın şifa ile neticelenmemesi durumunda, deontoloji yönünden doktor tenkit edilemez.

Bilimsel Tıp Olanakları, Hekimin Kendi Değer Yargıları, Yeterli Zaman Hakkı, Tedavi Yöntemleri

Hekim iş yaşamında tanı ve tedavi sırasında, yüksek teknolojinin tıp alanında getirmiş olduğu yenilikleri kullanmak isteyerek, hastasını ileri düzeydeki bir merkeze sevk edebilir. Hastaların açısından olumsuzluk yaratmaması koşulu ile hekim kendi değerlerini savunma hakkına sahiptir.

Doktorların hastalarına özen gösterebilmesi, belge ve bilgileri kaydetmesi, hastayı bilgilendirmesi beklendiğinden dolayı, poliklinik içerisinde günde 20'den fazla hastaya bakmama hakkına sahiptir. Hastalık tedavisinde birden çok tedavi yöntemi bulunması durumunda, doktor istediği yöntemi seçme hakkına sahiptir. Bu durumlarda hekim, baskı altında kalmaksızın mesleki ve vicdani görüşüne göre davranabilir.

Sağlığını Koruma, Gelir Düzeyi, Hasta Reddi, Yönetsel Süreçler, Tanıklık Yapmama

Hekim çalışırken, sağlık riskleri en az olacak çalışma koşulların sağlanmasını isteyebilir. Bulaşabilecek hastalıklarda, kendi sağlığını riske atmayabilir. Hekim yapmış olduğu yoğun emek ve ağır meslek bilgisi gerektiren iş için, yeterli maddi karşılığı isteyebilir.

Acil yardım, insani ve resmi koşulların dışında, kişisel ve mesleki nedenler ile hekim hastaya bakmayabilir. Hekim, kendi kurumunda ya da ülke yönetiminde etkili olarak, sağlık ile ilgili hazırlanmakta olan mevzuatlarda görüş bildirme hakkına sahiptir. Meslek sırlarının söz konusu olduğu durumlarda, doktor tanıklık yapmayabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal