Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 150 Bin Kişiye İstihdam

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından nisan ayında başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ne (1 Milyon İstihdam Projesi) müracaat edenlerin sayısı 658 bini aştı. Türkiye’yi ileriye taşıyacak ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ne bugüne dek 658 bin kişi müracaat ederken, katılımcıların % 30’u kadın.

19.08.2020-09:32 - (Son Güncelleme: 19.08.2020-10:20) Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 150 Bin Kişiye İstihdam

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından nisan ayında başlatılan '1 Milyon Yazılımcı Projesi'ne (1 Milyon İstihdam Projesi) müracaat edenlerin sayısı 658 bini geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Sevda Mersin, '1 Milyon İstihdam Projesi'ne şimdiye kadar 658 bin 545 kişinin müracat ettiğini ifade ederek, 'Bu kullanıcılardan 427 bin 296'sı eğitimlerini almaya devam ediyor. 10 yaşından 60 yaşına kadar proje katılımcısı mevcut. 18 - 35 yaş aralığında katılım yoğunluğu var. 20 yaşta doruğa ulaşılıyor' şeklinde konuştu.

Projeye ülkenin her yerinden katılımın olduğunu belirten Mersin, katılımın en çok olduğu şehirleri de  İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa olarak sıraladı. Bilişimde 23 uzmanlığın olduğu projeye katılım sağlayanların en fazla ilgi gösterdiği alan da yazılım geliştirme oldu. Yazılım geliştirmenin ardından mobil oyun geliştirme, mobil uygulama geliştirme ve siber güvenlik alanları geliyor.

% 30'U KADIN

Sevda Mersin, kadın katılımcılarla alakalı da, 'Yüzde 30'a yakın oranda kadın katılımcı var. Arzumuz bilgi teknolojileri alanında kendine güvenen, yetkinlik kazanmış ve istihdama katkı sağlayan kadınlarımızın sayısının artması' şeklinde konuştu.

Mersin, eğitimleri BTK Akademi aracılığıyla verdiklerini de belirterek, '31 eğitimle başladık. Şu anda 62 eğitimimiz var. Yılsonuna kadar eğitim sayımızı 100'ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 2021 yılı mart ayı sonuna kadar 50 bin kullanıcının sistemlerimizdeki eğitimleri tamamlamış olmasını hedefliyoruz' ifadelerini kullandı.

Eğitim sayısı 100'ün üstüne çıkarılacak

1 Milyon Yazılımcı Projesi'ne şimdiye kadar 658 bin kişi müracaat etti.

Başvuran kişilerin 427 bini eğitim alıyor.

Katılımcıların ise % 30'u kadın.

Proje katılımcılarının yaş aralığı 10 - 60 arasında değişiyor. 18 - 35 yaş aralığı katılım yoğun.

En fazla katılım gelen iller İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa.

Proje nisan ayında 31 eğitimle başladı. Şimdi 62 eğitimleri var. Sene sonuna kadar eğitim sayısı 100'ün üzerine çıkarılmak isteniyor.

İŞ BULMAK İÇİN DESTEK VERİLECEK

'1 Milyon İstihdam Projesi Kariyer Rehberleri' olduğunu da ifade eden Sevda Mersin, iş bulma aşamalarıyla alakalı şu ifadeleri kullandı:

'1milyonistihdam.hmb.gov.tr adresimizden kullanıcılarımıza destek oluyoruz. Kullanıcının kariyer yolunu çizmesi ile temel düzeyden ileri düzeye gelişim programlarını takip etmesini ve bitirdiği program sonunda yapılacak sınavda başarılı olmalarını temenni ediyoruz. Proje kapsamında doğrudan bakanlığımızın veya kamunun alım yapması gibi bir durum söz konusu değil.

Proje için geliştirdiğimiz sistemde işverenlerle adayları bir araya getirerek gerekli programları başarıyla bitiren adayların işverenler tarafından istihdam edildiğini görmeyi planlıyoruz. Projenin bu kısmını da en yakın zamanda kullanıma açacağız. Staj, iş başı eğitimleri, yarı ve tam zamanlı istihdam, proje bazlı istihdam konularında bilgi teknolojileri alanında firmalarla görüşmelerimize devam ediyoruz.'

NASIL MÜRACAAT EDİLİR?

'1 Milyon Yazılımcı Projesi'ne müracaat için herhangi bir ön şart veya ücret bulunmuyor. 1milyonistihdam.hmb.gov.tr web sitesine giriş yaparak, kaydolduktan sonra özgeçmiş doldurmak yeterli oluyor. Kariyer rehberine göz atarak, size en uygun gelişim programını tercih ederek BTK Akademi üzerinden eğitimlere katılım sağlayabiliyorsunuz. Sevda Mersin, en fazla dikkat edilen başvuru kriterlerinin bilişime karşı meraklı olmak olduğunu belirtti.

150 BİN KİŞİYE İŞ OLANAĞI

Milliyet'te yer alan habere göre, koronavirüs salgını sürecinde dijitalleşme zirve yapınca bilişimci gereksinimi oldukça arttı. Uzmanlar yapay zekadan veri tabanı uygulamalarına oldukça çeşitli alanlarda kısa zamanda 35 bin, uzun vadede de 150 bin yazılımcı ve bilişimci gereksinimi olduğuna işaret ediyor. Bu açıdan '1 Milyon Yazılımcı' projesi oldukça önemli bir adım. Uzmanlar bir personeli istihdam için sanayide 60 - 90 bin dolar, bilişimde de yalnızca 5 bin dolar yatırım gerektiğinin altını çiziyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal