Gurbetçiye Bireysel Emeklilik Yolu Açılıyor

Yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli kişilerin Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil olmalarını içeren bir torba yasa teklifi Meclis'e sunuldu.

18.02.2020-09:25 - (Son Güncelleme: 18.02.2020-09:16) Gurbetçiye Bireysel Emeklilik Yolu Açılıyor

Yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli kişilerin Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil olmalarını içeren bir torba yasa teklifi Meclis'e sunuldu.

Bireysel emeklilik sistemi aracılığıyla ikinci bir emeklilik hakkı elde etmek isteyen gurbetçiler sisteme döviz yatırarak dahil olabilecek. Hazinenin katkısı ise yatırılan döviz tutarının yüzde onu kadar olacak. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş başta olmak üzere bir grup AKP milletvekilinin sunduğu 38 maddelik torba yasa 21 farklı konuda değişikliği öngörüyor.

Bu konuların arasında vazife ve harp malullerine en az 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödenmiş olması şartıyla ikinci bir aylık bağlanmasından gurbetçilere bedelli askerlik hakkına, işverenlerin işgücü maliyetlerinin düşürülmesinden esnaftan toplanacak ahilik sandığı kesintisinin bir yıl ertelenmesine kadar bir dizi düzenleme yer alıyor.

Yasayla birlikte yetkisiz silah satışı yapanları üç yıl hapis cezası beklerken, esnafa işsizlik maaşı bağlanmasını içeren ahilik sandığı kesintisinin de bir yıl ertelenmesi bekleniyor. Her asgari ücretli için işverene 75 TL ödenmesi, kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynağın 35 milyara çıkarılması, afetzedelerin elektrik ve doğalgaz faturasının ertelenmesi gibi maddeler da torba yasada yer alıyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal