Güneydoğu'nun Bereketli Toprakları Pamuk Tohumuyla Buluşuyor

Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısından fazlasının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler havaların sıcaklamasıyla tohum ekimini arttırdı.

02.05.2020-16:51 - (Son Güncelleme: 02.05.2020-16:41) Güneydoğu'nun Bereketli Toprakları Pamuk Tohumuyla Buluşuyor
Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısından fazlasının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler havaların sıcaklamasıyla tohum ekimini arttırdı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler, coronavirüs önlemlerine dikkat ederek pamuk ekimine başladı.

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında baraj ile sulama kanallarının bitirilmesiyle arazilerini sulama olanağı artan civar çiftçisi, son 20 senede pamuk üretimine yöneldi.

Böylece Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştirildiği bölgede, çiftçiler havaların sıcaklığının atmasını fırsat görerek pamuk tohumunu toprakla bir araya getiriyor.

Diyarbakır Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, ülke pamuk üretiminin % 50'sinin Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Batman ve Siirt'te yapıldığını belirtti.

Sokağa çıkma sınırlamasından muaf tutulan çiftçinin üretimi sürdüğünü ifade eden Delil, "GAP sayesinde arazilerimiz suyla buluşuyor. Pamuk üreticisi çoğalıyor. Bölge tarımsal sulamada enerji tüketimiyle ilgili bazı sıkıntılarımız var. Onun dışında hiçbir sıkıntımız yok. Çiftçimiz salgın dolayısıyla hiçbir sıkıntı yaşamıyor, tarlada işini yapıyor." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın pamuk üretiminde büyük bir payı olduğunu belirten Delil, "Diyarbakır da 600 bin dönümün üzerinde pamuk üretimimiz var. Bölge genelinde 1,5 milyon ton civarında üretim yapılıyor." diye konuştu.

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağı Sevimli köyünde mibzerle pamuk ekmeye başlayan çiftçi Nihat Erbey de kendi olanaklarıyla yerin altından çıkardığı su ile sulama yaptığını ifade ederek, "Dört gözle GAP kapsamında suyun gelmesini bekliyoruz. Kanal, Kızıltepe-Viranşehir arasına kadar geldi. Toprak suyla buluştuğu zaman zenginlik olacak." şeklinde konuştu.

Çiftçi Hakan Erbey de Mezopotamya'nın verimli topraklarında senelerdir pamuk üretimi yaptıklarını dile getirdi. Erbey, "Dönüme 2,5 kilogram pamuk tohumu ekiyoruz. Daha sonra gübre, ilaçlama ve çapa yapıyoruz." dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal