Gökçeada ve Bozcaada Kendi Elektriğini Üretecek

Çanakkale'nin 2 ilçesi Gökçeada ve Bozcaada'da, Avrupa Birliği aracılığıyla desteklenecek "Hoziron2020 Projesi" kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi için hazırlık çalışması yapılıyor.

11.06.2020-13:01 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-12:42) Gökçeada ve Bozcaada Kendi Elektriğini Üretecek

Çanakkale'nin 2 ilçesi Gökçeada ve Bozcaada'da, Avrupa Birliği aracılığıyla desteklenecek "Hoziron2020 Projesi" kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi için hazırlık çalışması yapılıyor. 

Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki turizm noktalarından Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin, yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesiyle ilgili Avrupa Birliği destekli proje onaylandı.

"Horizon2020" isimli 6 milyon euro bütçeli proje kapsamında, 2 adaya yeni nesil depolama sistemleri, güneş enerjisi panelleri ve şebeke modelleri yapılacak. Üretilecek enerjinin kaç megavat gücünde olacağı, bu faaliyetlerin neticesinde belirlenecek.

Saha çalışmalarına eylülün başlanması planlanan projenin hissedarlarından Troya Çevre Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kaya, AA muhabirine açıklamasında, bu çalışma neticesinde adaların kendi enerjilerini üretimini yaparak, doğayı koruyarak yenilenebilir kaynakları değerlendirme hususunda emsal olacağını belirtti.

Avrupa Birliği'nin bilhassa yenilenebilir enerjinin daha yaygın olarak kullanılması, fosil yakıtlardan dünyayı kurtarmak ve iklim farklılığıyla mücadele için farklı projeler yaptığı ifade eden Kaya, "Bu proje, bir yenilik programı aslında. Bu programda yeni modeller ve araştırma teknikleri yönünde araştırmalar yapılıyor. Türkiye'den 4 kurum ile AB'nin bu projesine yaptığımız başvuru kabul edildi." şeklinde konuştu.

Kaya, Bozcaada ve Gökçeada'nın yanında Marmara'daki adaların da bu sistemden faydalanabileceğini belirtti.

Ana karayla organik bağı olan 2 adanın, kendi enerji sistemlerini yenilenebilir kaynaklardan kurulacağının altını çizen Kaya, "Bu süreç adalarda denendikten sonra diğer kentlere ve başka alanlara da yansıtılabilecek." diye konuştu.

Oral Kaya, bu sistemlerin, kurulduğu andan itibaren adaların ana karayla enerji temasının gerekli olmayacağını söyledi.

Ortak iş yapacakları kuruluşlardan birinin Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) olduğunu aktaran Kaya, şu ifadeleri ekledi:

"UEDAŞ, Gökçeada'da bir depolama ünitesi kuracak ve bu depolama ünitesinin de araştırmalarını yapacak. Bozcaada'da da biz Troya Çevre Derneği olarak ilçe halkıyla beraber kendi enerjilerine insanların sahip olmalarını ve böylelikle verimli bir enerji kullanmalarını, yenilenebilir sistemlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlamanın yollarını arayacağız. Ankara'dan bir proje ortağımız var. Onlar da enerji sistemleri üzerine yoğunlaştılar. Ar-Ge üniteleri ve birimleri üzerinden bir yenileme aşamasına geçecekler, bir model yaratmanın yollarını arayacaklar."

Kaya, 4 sene boyunca Gökçeada ve Bozcaada'da denenecek sisteme benzer faaliyetlerin, Türkiye'deki başka adalar ile Danimarka, İtalya ile İspanya'daki adalarda da yapılacağını belirtti.

Büyük bir model ortaya çıkarılacağını belirten Kaya, "Daha sonra bu modelin geliştirilmesi ve herkese yaygınlaştırılması için daha büyük projeler ve sistemler yaratılmaya çalışılacak. Böylece adalar kendi enerjilerini yenilenebilir enerjiden elde edecekler." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal