Gerçeği Görmek Akıl Sahibi İşidir! Memleketin Asıl Problemi: Kalifiye İnsan

Türkiye'de işsizlik olduğu muhalefet tarafından sıkça dillendirilen yanlış bir algı. Araştırma sonuçları gösteriyor, uzmanlar söylüyor ki Türkiye'deki problem işsizlik değil, kalifiye elaman sıkıntısı.

12.04.2019-20:24 - (Son Güncelleme: 12.04.2019-20:05) Gerçeği Görmek Akıl Sahibi İşidir! Memleketin Asıl Problemi: Kalifiye İnsan

Türkiye'de işsizlik olduğu ve giderek arttığı, muhalefet tarafından pompalanan bir yalan algıdan ibaret. İşsizlik sürekli olarak tartışılırken, asıl tartışılması gereken şey gözden kaçırılıyor: Kalifiye eleman sıkıntısı. 

YÜZ BİNLERCE GENÇ MEZUN OLUYOR

Her yıl yüz binlerce genç, üniversitelerden mezun olarak iş hayatına atılmaya hazırlanıyor. Fakat bu gençlerin sadece yaklaşık 15 bini yabancı dil ile eğitim veren üniversite ve bölümlerden mezun oluyor. 

EN BÜYÜK PROBLEM İŞSİZLİK Mİ?

Peki gerçekten de birilerinin iddia ettiği gibi Türkiye'nin en büyük problemi işsizlik mi? 

MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (MTSO) Başkan Mehmet Kisin, bu konuda önemli bir noktaya dikkatleri çekiyor. Başkan Kisin ticaret ve sanayi ile uğraşan şirketlerin en büyük sorununun kalifiye eleman bulmak olduğunu söylüyor. 

NİTELİKLİ ELEMAN BULUNAMIYOR

Türkiye'de resmi verilere göre yaklaşık 3 milyon işsiz bulunuyor. Ancak sanayici nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. Özellikle makine ve ekipman kullandırabileceği kalifiye eleman bulamayan birçok sanayici, yapacağı trilyonluk yatırımları ve kapasite artırımlarını ertelemek zorunda kalıyor. 

FAKÜLTE DİPLOMASI HER KAPIYI AÇAN BİR ANAHTAR DEĞİL

Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz bir işveren, benzer sorunlardan şikayetçi olarak, "Şirketlere, aradığımız nitelikte eleman bulmak çok zor. Ortada fakülte diplomasını her kapıyı açan bir anahtar olarak gören, iş dünyası hakkında en ufak bir fikre sahip olmayan on binlerce genç var. Bu gençler kendilerini yetiştirmek için maalesef fazladan bir çaba göstermemiş. Okurken, stajlara önem vermeyen, kurslar izleyip sertifika almayan bu gençleri sıfır kilometreden alıp yetiştirmek bizim için fazla masraflı oluyor." diyor. 

GENÇLERİN BİR KISMININ İŞ ARAMA NİYETİ YOK

İŞKUR'un eski Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli de bu noktaya parmak basarak, "Gençlerin büyük bir kısmının iş arama niyeti taşımıyor, iş arayanların ise beklentilerinin çok yüksek olduğu için bir iş sahibi olamıyor." demişti.

ÇÖZÜM GENÇLERİN NİTELİĞİNİ ARTIRMASI

Sonuç olarak; Türkiye'de işsizlik değil, iş beğenmeme ve kalifiye eleman bulamama problemi yaşanıyor. Yeri geliyor trilyonluk yatırımlar çalıştırılacak eleman bulunamadığı için erteleniyor. İş arayan gençlerin tek yapması gereken, niteliklerini vargüçleriyle artırmaktan ibaret. Türkiye'de işveren de iş de çok. 

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal