Fransızların Salgın Sonrası Türkiye'ye Yatırım İlgisi Artıyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, coronavirüs pandemisi sonrası Türkiye'de yapılması olası yatırımlarla ilgili Fransızlarda artan bir alaka oluştuğunu dile getirdi.

23.05.2020-15:32 - (Son Güncelleme: 23.05.2020-15:13) Fransızların Salgın Sonrası Türkiye'ye Yatırım İlgisi Artıyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, coronavirüs pandemisi sonrası Türkiye'de yapılması olası yatırımlarla ilgili Fransızlarda artan bir alaka oluştuğunu dile getirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, AA muhabirine coronavirüs sonrası Türkiye-Fransa ekonomik münasebetleri ve salgın döneminin oluşturduğu etki üzerine değerlendirmeler yaptı.

Pandemi sonrası Türkiye'de yapılacak yatırım ve üretimle ilgili Fransa tarafından çoğalan bir alaka olduğuna işaret eden Özdoğru, "Türkiye’nin önümüzdeki dönemde önemli bir yatırım ve üretim merkezi olacağını düşünüyorum. Konuyla ilgili olarak, Fransızlarda artan bir ilgi olduğunu gözlemlemek mümkün." şeklinde konuştu.

İki ülkenin köklü tarihi ve ekonomik münasebetleri olduğuna dikkat çeken Özdoğru, "Türkiye-Fransa ilişkileri beş asırlık köklü bir tarihi geçmişe dayanıyor. Avrupa’daki en yoğun Türk nüfuslarından birine sahip olan Fransa, ticari ve ekonomik ortağımız olmasının yanı sıra önemli bir müttefikimiz. DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi olarak, ikili ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla önemli bir platform oluşturduğumuza inanıyorum." dedi.

Özdoğru, pandeminin Fransız ekonomisi üzerinde gözle görülür etki oluşturduğunu belirterek, "Covid-19 salgınıyla birlikte, Fransa’da birçok sektörün etkilendiğini görüyoruz. Net ekonomik etkileri değerlendirmek için Fransız hükümetinin 110 milyar avroluk destek paketini, farklı sektörlerde uygulamaya geçirmesini beklemek yararlı olacaktır." diye konuştu.

Türkiye aracılığıyla yollanan tıbbi yardım paketlerinin ikili münasebetler üzerinde pozitif bir etki oluşturduğunun altını çizen Özdoğru, "Bildiğiniz üzere, Kovid-19 ile mücadeleye yönelik Türkiye’nin Fransa’ya gönderdiği yardım paketleri, Fransa kamuoyunda olumlu bir etki yarattı. Ülkemizin bu konuda gösterdiği hassasiyetin, ikili ilişkilerimizi gelecek dönemde daha da iyi bir noktaya taşıyacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

İKİLİ TİCARET HACMİ GEÇEN YIL 14 MİLYAR EURO

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine bakıldığında, Türkiye ve Fransa arasında 2018 senesinde 12,4 milyar euro olarak yapılan ikili ticaret hacmi, 2019 senesinde 13,9 milyar euroya yükseldi. Bu yükselmenin 7,6 milyar eurosunu Türkiye'den yapılan ihracat oluştururken, 6,3 milyar euro Fransa'dan Türkiye'ye ithalat yaptı. Bu açıdan Fransa, Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren ülkeler içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda Fransa, 2019'da Türkiye'nin en fazla ticaret yaptığı yedinci ülke olarak kaydedildi.

Dış İşleri Bakanlığı verilerine bakıldığında 360 binden fazla çifte vatandaş olmak üzere neredeyse 800 bin Türk nüfusun yaşadığı Fransa'da, Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) aracılığıyla yapılan açıklamaya bakıldığında, ülke ekonomisinin bu senenin ocak-mart döneminde % 5,8 oranında daraldığı ve bu tarihi durumun 1949 senesinden bu yana görülen en düşük çeyrek dönem Gayri Safi Yurt İçi Hasıla göstergesi olduğu bildiriliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal