Fitch'ten Türk Katılım Bankaları İçin Değerlendirme

Fitch Ratings, Türk katılım bankacılığındaki büyümenin son senelerde geleneksel bankaların büyümesini geride bıraktığını açıkladı.

24.03.2020-08:30 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-08:30) Fitch'ten Türk Katılım Bankaları İçin Değerlendirme

Fitch Ratings, Türk katılım bankacılığındaki büyümenin son senelerde geleneksel bankaların büyümesini geride bıraktığını açıkladı.

Fitch Ratings'ten gelen açıklamada, Türk katılım bankalarına yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Açıklamada, Türk katılım bankacılığındaki büyümenin, piyasalardaki artan oynaklığa karşın son senelerde geleneksel bankaları geçtiğinin altı çizildi.

Bu halin 2014 yılından bu yana 3 kamu katılım bankasının çalışmaya başlaması başlaması ve bu segmentin genellikle ortalamanın üzerindeki risk iştahını yansıttığı belirtilen açıklamada, katılım bankacılığı için orta vadeli beklentilerin devlete ait katılım bankalarının genişleyen ağları, Türkiye'nin büyüme görünümü ve Müslümanların çoğunlukta olduğu demografik özellikle desteklendiği belirtildi.

Açıkalamada, varlık kalitesi basıkının mühim olduğunun altı çizilerek, Türkiye'de iyileşen görünüm göz önünde bulundurulduğunda 2020 yılının başında kısa vadeli risklerin hafiflemeye başladığı fakat coronavirüs  salgınıyla ilgili endişelerin bankaların varlık kalitesi ve kredi profillerine yönelik aşağı yönlü riskler oluşturduğu belirtildi.

Katılım bankacılığının sermaye miktarının yeterli olduğunun belirtildiği açıklamada,fakat bunun katılma hesapları ve bankaların yüksek kaldıraç oranları üzerindeki risk ağırlıklandırmasında yüzde 50'lik düşüşle incelenmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, katılım bankacılığının karlılığının finansal büyüme, ortalama fonlama maliyetinin altını yansıtan marjlar ve swap kazançlarıyla desteklendiği belirtilerek, performansın varlık kalitesindeki zayıflama ve krediler üstündeki fiyat baskısına duyarlı olduğuna işaret edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal