Fitch Ratings: Küresel Pandemi Etkisinin Ardından Türkiye Büyümesini Sürdürecek

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings Direktörü Winslow, Türkiye’de bu senenin üçüncü çeyreği itibariyle genişlemenin artmasının, 2021 senesinde de % 4,5’e ulaşılmasının beklendiğini dile getirdi.

06.04.2020-13:37 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-13:26) Fitch Ratings: Küresel Pandemi Etkisinin Ardından Türkiye Büyümesini Sürdürecek
Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings Direktörü Winslow, Türkiye’de bu senenin üçüncü çeyreği itibariyle genişlemenin artmasının, 2021 senesinde de % 4,5’e ulaşılmasının beklendiğini dile getirdi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, “Bu yılın ilk çeyreğinde, yani coronavirüs şoku öncesinde, Türk ekonomisi yüzde 6 seviyesinin üzerine çıktı. İkinci çeyrekte sert bir daralma bekliyoruz. Evlerde kalma sürecinin sonunda ekonomik aktivitelerin normalleşmesiyle, üçüncü çeyrekte ise daha yatay bir büyümenin ardından, dördüncü çeyrekte iyileşmenin görülmesini öngörüyoruz. Türkiye’nin 2021 yılında yüzde 4,5 seviyesinde büyümesini bekliyoruz ki bu bizim değerlendirmemize göre sürdürülebilir bir büyüme oranıdır.” diye konuştu.

Fitch Ratings, geçtiğimiz hafta yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” güncelleme raporunda, bu sene küresel ekonominin % 1,9 daralmasının öngörüldüğün açıklamıştı.

Winslow, 2020 senesinde küresel resesyon beklentisine karşın Türkiye’de % 0,8 büyüme öngörüsüne gerekçe olarak senenin başında özel banka kredileriyle görülen büyüme ivmesi ile düşük faiz ortamını işaret etti.

Fitch Ratings Direktörü Winslow, “Coronavirüs salgınının ardından Ekonomik İstikrar Kalkanı yoluyla büyük teşvikleri, devlet bankalarının kredi desteğine yönelik yeni önlemleri görmemiz olası. Bu durum ekonomik aktivite için ek destek sağlayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Diğer taraftan Douglas Winslow, bu sene coronavirüs pandemisi sebebiyle Euro Bölgesi'nin % 4,2 daralmasının öngördüğünü, Türkiye’nin ise ihracat cephesinde Avrupa’daki resesyondan etkilenebileceğini belirtti.

Gerilen küresel piyasa şartları sebebiyle Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının hala esas hassasiyetler içerisinde yer aldığının altını çizen Winslow, cari sene % 1 seviyesinde bir açığın verilebileceğini, yine de bunun 2018 senesindeki % 2,7 seviyesine göre, bir ilerleme olduğunu dile getirdi.

Winslow, Türkiye’de bu yıl için enflasyonun % 8,5 seviyesinde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini ifade ederek, “Merkez Bankası (TCMB) faizleri indirmeye hazır olduğu sinyalini veriyor. Bu yüzden şu anda bu yılın sonuna kadar 100 baz puan indirimine gidilerek faizin yüzde 8,75’e indirilmesini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Winslow, Türkiye’de reel faiz oranının aslında düşük olduğunu, bunun TL üzerinde aşağı taraflı baskıları çoğaltabileceğini ve özel sektörün dış finansman cephesinde zorlanabileceğini belirtti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal