Fındık 6 Aylık İhracat Hedefini Tutturdu

Türk fındık ihracatçısı, 2019-2020 sezonunun ilk 6 ayında 220 bin 724 ton fındık karşılığında 1,4 milyon dolar gelir sağlayarak, sezon başında belirlenen hedefe ulaştı.

05.03.2020-12:59 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-12:45) Fındık 6 Aylık İhracat Hedefini Tutturdu

Türk fındık ihracatçısı, 2019-2020 sezonunun ilk 6 ayında 220 bin 724 ton fındık karşılığında 1,4 milyon dolar gelir sağlayarak, sezon başında belirlenen hedefe ulaştı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcı Dursun Oğuz Gürsoy, 2019-2020 ihracat sezonunun 1 Eylül'de başladığını belirtti.

Gürsoy, 1 Eylül 2019-29 Şubat 2020 arasındaki ilk 6 aylık dönem içerisinde Türkiye'nin 220 bin 724 ton iç fındık ihraç ederek 1 milyar 440 milyon 71 bin 919 dolar kazançr sağladığını ifade ederek, ihracatta ilk 6 aylık hedefe ulaşıldığını belirtti.

Geçtiğimiz sezona kıyasla miktar temelinde yüzde 32, değer temelinde de yüzde 56,5 artış olduğuna vurgu yapan Gürsoy, "Bu rakamlar son yılların en iyi performansı diyebiliriz. Bu, İhracatçılar Birliği olarak sezon sonu itibarıyla tahmin ettiğimiz rakamlara çok rahatlıkla erişebileceğimizi gösteriyor. İnşallah Türkiye elindeki bütün malı satma başarısını bu sezon gösterecek." dedi.

Gürsoy, sezon sonu hedeflerinin da 325 bin ton iç fındık ihracatı olduğunu belirterek, döviz temelinde de 2,5 milyar dolar hedeflendiğini belirtti.

Fındık ihracatında meydana gelen bu gelişmelerin oldukça mutlu ettiğini belirten Gürsoy, sektör temsilcilerinin yüzünün güldüğünü dile getirdi.

Gürsoy, geleneksel pazarları Almanya ve İtalya'ya fındık ihracatıyla beraber en sevindirici gelişmelerden bir tanesinin de Çin'e ihracatın artması olduğunu belirterek, "Bu ilk 6 aylık dönemde Çin'e yapılan ihracat yüzde 70'in üzerinde arttı. Çin, ihracat yapılan ülkeler arasında ilk 5'e girmeyi başardı." dedi.

Çin'deki olumlu gelişmelerin takip eden dönemde Uzak Doğu'ya fındık satma ihtimalini daha da yükselttiğini belirten Gürsoy, "Önümüzdeki senelerde belki Çin'in ilk 3'e girme durumu bile olabilir. Bu her zaman beklediğimiz bir durum." diye konuştu.

Gürsoy, Çin'de yaşanan coronavirüs vakaları sebebiyle şubat ayında market zincirlerindeki tüketimde yavaşlama olduğunu fakat ilerleyen dönemde bu yavaşlamanın sona ermesini ve sektörün tekrar hareketlenmesini öngördüklerini belirtti.

"Türk fındığı kalite yönünden oldukça iyi"

İhracatta elde edilen başarının üreticisinden fabrikacısına, manavından entegrecisine kadar herkesin lehine olduğunu belirten Gürsoy, bu başarıda devletin fındık politikalarının ciddi rolü olduğuna vurgu yaptı.

Gürsoy, Türk fındığının kalite boyutunda oldukça iyi olduğunu ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Fındık oldukça dolgun ve randımanı yüksek. Çürük oranları geçen seneye bakıldığı zaman çok daha düşük. Fındıkta aflatoksin problemi yok denecek kadar az. Geri dönen fındık miktarı son derece düşük. Bu konuda durumumuz geçmişe göre çok daha iyi noktalarda. Bu konuda üreticilerimizin kaliteye dikkat etmelerini özellikle istiyoruz. Üreticilerimiz zararlı böceklerle mücadeleyi kesinlikle aksatmamalı."


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal