FED'in Hangi Enstrümanı Kullanacağı Belirsiz

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (FED), bugün düzenleyeceği toplantısında faizlerle ilgili bir değişiklik yapması öngörülmezken, hangi enstrümanı kullanacağıyla ilgili de fikir ayrılıkları yaşanıyor.

10.06.2020-11:03 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-10:53) FED'in Hangi Enstrümanı Kullanacağı Belirsiz

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (FED), bugün düzenleyeceği toplantısında faizlerle ilgili bir değişiklik yapması öngörülmezken, hangi enstrümanı kullanacağıyla ilgili de fikir ayrılıkları yaşanıyor.

Toplantıda bir taraftan kazanç eğilimi kontrolüne başlanmasına karar alınabileceği, öte yandan da kazanç eğilimi kontrolü yerine FED'in, 2008'de uygulamaya aldığı 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesislerine yenilerini dahil edebileceği değerlendiriliyor.

FED, 13 (3) başlığı altında borçlanma tesisleri kapsamında kısa süreli kaynak piyasalarındaki likiditeyi artırmak için kurduğu Ticari Kağıt Fonlama Tesisi (CPFF) ve Piyasa Yapıcılara Tanınan Kredi Kolaylığı (PDCF) uygulamasını mart ayında yeniden uygulamaya konmuştu.

Banka aynı zamanda, coronavirüs pandemisinin ekonomiye negatif yansımaları sebebiyle 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesisleri boyutunda Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite İmkanı (MMLF) programı ile başka programları da devreye sokmaya karar almıştı.

Ekonomistler, bir yandan bankanın toplantıda kazanç eğilimi denetimini sürdürebileceğini, öte yanda da ABD 10 senelik tahvil faizlerinin % 0,70 düzeylerinin altına indiğini ve kazanç eğrisi kontrolü uygulaması için aceleci davranılmayacağını belirtti.

Toplantıda, pozitif istihdam verisi sonrası FED Başkanı Jerome Powell'ın daha pozitif değerlendirme yapması da öngörülüyor.

"FED, BORÇLANMA TESİSLERİNE ODAKLANACAK"

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth, FED'in çeşitli politika alternatiflerine sahip olduğunun altını çizdi.

Kazanç eğrisinin düşük düzeylerde olduğunu ifade eden Ashworth, kazanç eğrisine yönelik bir tedbirin yakın süreç için az fark edilebilir bir yanması olabileceğini dile getirdi.

Ashworth, Fed'in şimdi de uygulamakta olduğu 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesislerine odaklanacağını belirtti.

ABD 10 senelik tahvil faizlerinin % 0,70 düzeylerinin altına indiğini anımsatan Ashworth, "Bu sebepten dolayı Fed'in getiri eğrisini etkileyecek herhangi bir önlem açıklayacağına şüpheyle bakıyoruz." diye konuştu.

Ashworth, Fed'in 13 (3) başlığı altındaki borçlanma tesisleri kapsamında çeşitli kaynaklama ve kredi alternatiflerine odaklanacağını belirtti.

"NEGATİF FAİZ ORANLARI FED'E ÇOK UZAK"

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey de getiri eğrisi denetiminin ufukta göründüğünü ve olumsuz faiz oranlarının FED'e oldukça uzak olduğunu ifade ederek, "En önde gelen alternatif, getiri eğrisi kontrolü" şeklinde konuştu.

Marey, piyasaların basın toplantısında kazanç meyili ile alakalı kısımlarla ilgileneceğini belirtti.

Bankanın, rezerv fazlasına ödenen faiz miktarına ince ayar yapma hususunda aceleci davranmayacağını ifade eden Marey, pozitif istihdam verisi ardından büyümenin üçüncü çeyrekte toparlanabileceğini belirtti.

"FED'İN POLİTİKALARINDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"

Amerika, Berenberg ABD, Asya Başekonomisti Mickey Levy de FED'in politikalarında herhangi bir farklılık yapılmayacağı tahmininde bulundu.

Levy, FED'in, toplantıda ekonominin iyiye gitmeye başladığın altını çizeceğini, faizlerde farklılık yapmayacağını, hazine tahvili ile konut kredisine dayalı menkul kıymet satın alımı, şirket tahvilleri ile yerel idare tahvillerinin alımının sürdürüleceğini belirti.

FED, bundan önce düzenlediği toplantısında politika faizini aynı tutarak 0-0,25 aralığında sabit tutmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal