FED Başkanı Powell: Varlık Alımında Azaltımı Erken Getirebiliriz

Fed başkanı Jerome Powell varlık alımı kararıyla ilgili değişikliğe gidilebileceğinin sinyallerini verdi. Konuşmasının detaylarını sizler için derledik.

04.06.2019-20:21 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-15:16) FED Başkanı Powell: Varlık Alımında Azaltımı Erken Getirebiliriz

ABD Merkez Bankası başkanı Jerome Powell geçtiğimiz günlerde varlık alımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Ekonomideki riskin gün geçtikçe arttığını söyleyen Powell varlık alımı kararını erken uygulamaya alacaklarının sinyalini verdi. İşte detaylar…

YÜKSEK ENFLASYON SARSICI OLACAK!

Jerome Powell ABD Bankacılık Konut ve Kentsel İşler Komitesi’nin sorularına cevap verdi. Yaptığı konuşmada ekonomik riske, enflasyona ve buna bağlı olarak yeni varlık alımı kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs sebebiyle yaşanan fiyat artışlarının tahmin edilenden daha geniş bir alana yayıldığını söyleyen Powell, yüksek enflasyon riskinin tüm dünya için kapıda olduğunu belirtti. Ayrıca enflasyonun geçici olduğu yönündeki yorumların da erken olduğunu söyleyen Powell, tahmin edilenin üstünde bir enflasyon oranı olduğunu ekledi. Bununla birlikte tahminlere göre yüksek enflasyon, gelecek yılın ortalarına kadar devam edecek.


TOPLANTI GÜNDEMİNDE VARLIK ALIMLARI VAR

Jerome Powell, yüksek enflasyon riskiyle birlikte ekonomi üzerindeki baskının arttığını belirleterek varlık alımları için alınan kararın daha erken gündeme geleceği yönünde sinyaller verdi. Powell "Bu noktada, ekonomi çok güçlü ve enflasyonist baskılar yüksek, bu nedenle kasım toplantısında açıkladığımız varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmek uygun olur. Birkaç hafta içinde yapacağımız toplantıda bunu tartışacağımızı umuyorum." Şeklinde bir açıklama yaptı.

Konuşmasında Omicron varyantına da değinen Powell, yeni varyantın ekonomiye etkisi konusunda konuşmanın erken olacağını söyledi. Yeni varyantla ilgili gelecek yeni bilgilerden sonra ekonomi alanında değerlendirileceğini söyleyen Powell, henüz bir tehlike görmediklerini ekledi. Ancak iş gücünde yaşanacak isteksizlikten etkileneceklerinin de öngörülebilir olduğunu söyledi. Powell’a göre salgından önceki duruma gelmek için uzun bir süre gerekiyor.

SON TOPLANTIDAN ÇIKAN SONUÇ NEYDİ?

Kasımda gerçekleşen ABD Merkez Bankası toplantısında politika faizi değiştirilmedi ve 0 ile 0,25 oranında sabit kaldı. 120 milyar dolarlık varlık alımı için yaklaşık 15 milyar dolarlık azalışa gidileceği de toplantıda çıkan kararlardan biriydi.

Kasım ayındaki toplantıdan beri ABD’de yıllık enflasyon, yüzde 6,2 oranıyla 31 yılın en yüksek artışını kaydetti. Federal Açık Piyasa Komitesi FOMC’nin sonraki toplantı tarihi olarak 14-15 Aralık belirlendi. Yeni toplantıdan hangi kararların çıkacağı ve açıklamaların ne yönde olacağı merak ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal