Evlilik Tazminatı

Bir işçinin işveren ile yapmış olduğu iş sözleşmesi ve bu sözleşmeye temel dayanak olan İş Hukuku gereği istifa edilmesi ve işte çıkarılma hallerinde karşılıklı olarak hak ve borçlar doğar.

02.04.2020-23:05 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-23:05) Evlilik Tazminatı

İşçinin haklı gerekçe olmadan istifa etmesi durumunda yasal olarak sahip olduğu pek çok hakkı kaybetmesi söz konusu iken işten ayrılmak için haklı gerekçe sunması durumunda istifasının tazminat hakkı doğurduğu seçenekler de mevcuttur. Mahkeme yoluna gidilmesi ile bu hak ve borçların yerine getirilmesi sağlanır.

Haklı Sayılan Gerekçeler

İşçinin istifa etmesi ve tazminat hakkı talep etmesinin bazı haklı gerekçeleri bulunur. Bunlar yasa tarafından işçiye hak ve geçerli sayılan nedenler olarak sunulmuştur. İstifa ettiğinde kıdem tazminatı da dahil sayısız tazminat hakkını kaybeden işçi haklı gerekçe sunması halinde tazminatını alabilir. Haklı gerekçelerin başında emeklilik ve askerlik gelmektedir. Askeri vazifeye gitmek zorunda olan ve yaş veya prim olarak emekliliğe hak kazanan kişi istifa etse bile işverenden tazminat alır. Emekliliğin malulen olması da bu haklı gerekçeler arasına dahil edilmiştir. Sağlıkla ilgili sebeplerden kaynaklanan istifalar için de aynı hak söz konusudur. Sağlık sorunları işe devamlılık ve verim anlamında karşılıklı olarak işleri çıkmaza sürükleyebileceğinden dolayı rapor ve kanıtların sunulması halinde tazminat alınmasına neden olacaktır. Aynı şekilde işçinin ölümü de yasada yer alan haklı istifa sebeplerindendir.

Evlilik ve Tazminat İlişkisi

Aile birliğinin korunması ve evliliklerin devam edebilmesi için yasalar kadınların evlilik ve doğum gibi mazeretlerinde esneklik sağlayarak iş hayatına daha fazla katılmalarını sağlamaya çalışır. Bahsi geçen konular sayılan haklı gerekçelerden bir tanesidir. Çalışan bir kadın evlendikten sonra aile birliği ile alakalı sorunların oluşmasından kaynaklanan bir sebepten ötürü istifa etmek isteyebilir. Resmi evlilik tarihinden itibaren ilk bir yılı tamamlamamış olan kadınlar bu haktan yararlanabilirler. Haklı sayılan bu istifa da yine aynı şekilde kadın çalışanın tazminat almasına ön ayak olacaktır.

Evlilik Tazminatından Yararlanma

Evlilik tazminatından yararlanabilmek için kadının resmi nikah tarihinden itibaren bir yılı doldurmamış olması ve ilk kez bu haktan yararlanıyor olması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal