Ev Alacaklar Dikkat!

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ev almayı düşünenler için 2015 senesinde başlattıkları ve 3 senenin ardından yüzde 20 devlet katkısı verilen sistemin beklenilen sonucu vermediğini ifade etti.

12.01.2018-10:40 - (Son Güncelleme: 12.01.2018-11:05) Ev Alacaklar Dikkat!

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut sahibi olmak için tasarruf yapmak isteyenlere verilen devlet katkısını da içeren konut hesabında yeni bin model için harekete geçtiklerini ifade etti.

2015 senesinde başlatılan konut hesabı sisteminde vatandaşlar en az 3 sene birikim yapıyor 3 senenin ardında ev alırken birikimlerinin yüzde 20’sini de devlet katkı veriyordu. Şimşek, sistemin beklenilen sonucu vermediğini ve 10 bin 520 hesapta kaldığını belirterek, yeni dönem için Almanya modeli üzerinde çalışma başlattıklarını ifade etti. Şimşek, modelin dolaylı faiz desteğine dayanacağını belirterek, ilk birikim döneminde düşük mevduat faizine razı olanın daha sonra düşük faizden konut kredisi kullanmasına ilişkin bir sistem üzerinde durduklarını vurgulandı.

Şimşek, 2015 senesinde konut hesabına ilişkin bir düzenleme yapıldığını, bu sistemle desteğin ilk ve tek konuta verildiğini hatırlattı. Şimdiye kadar konut hesabında istenilen sonuçları alamadıklarını, hesapta 73 milyon lira biriktiğini anlatan Şimşek, şimdi sistemin nasıl iyileştirileceği, ilk konutu alan vatandaşlara nasıl yardımcı olunabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını ifade etti. Uluslararası uygulamalara baktıklarını, bu uygulamalarda da ilk konuta destek olunduğunu söyleyen Şimşek, “Belli bir süre düzenli olarak vatandaşın tasarruf yapması ondan sonra devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas oluyor. Bu birikimlere bazı ülkeler daha düşük stopaj uyguluyor, mortgage sistemiyle ilişkilendiriliyor. Almanya’da bu model çok başarılı, onu baz alıyoruz” açıklamasını yaptı.

Şimşek, yeni sistemle ilgili düşüncelerini şu şekilde anlattı: “Bazı ülkeler diyor ki; piyasa faiz oranının yüzde 50’sini verelim yani 100 lira için en az 5 yıl piyasada mevduat faiz oranının yüzde 50’si ile nemalandırılsın. Bunun kabul edilmesi halinde de ev kredisini alırken mortgage faiz oranı belli bir oran uygulansın. Biz faiz konusunda adım atıyoruz. Birikim yaparken düşük faize razı olacak, krediyi alırken de daha düşük faizden alacak. Böyle bir öneri üzerinde çalışıyoruz. Şu anda verilen yüzde 20’lik devlet katkısı da gözden geçirilecek. Birikim yapılırken alınan stopajın daha düşük olması, tapu harcının daha avantajlı hale gelmesi için Maliye Bakanı ile konuşacağız.”

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal