Eşini İş Yerinde Sigortalı Gösterenlere Yargıtay'dan Kötü Haber!

Eşinin iş yerinde kendilerini sigortalı göstererek prim günlerini doldurmak kaydıyla emeklilik planları olan ev hanımlarına Yargıtay'dan beklenen haber geldi. Yüksek Mahkeme; eşinin yanında ücret almadan çalışma sebebi ile sigortalı sayılmanın mümkün olamayacağına hükmetti.

21.05.2019-14:10 - (Son Güncelleme: 21.05.2019-13:54)

Emeklilik planı yapan ev hanımı, eksik olan prim gün sayısının tamamlanması için eşinin  PVC üretim atölyesinde kendisini sigortalı olarak gösterdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetmenleri, işyerinin kapanma işlemlerinin gerçekleştirildiği 2014 senesinde yaptıkları denetimlerde, patronun eşinin 2005 - 2006 yılları arasında işyerinde sigortalı gösterildiğini tespit etti.

FİİLİ ÇALIŞMAYA DAYANMADIĞI GEREKÇESİYLE İPTAL EDİLDİ   

İfade edilen zaman aralığındaki prim gün sayısını geçersiz sayan SGK, sağlık yardımının iade edilmesini talep etti. Sigortalı kadın ve eşi, çağrıya kulak vermeyince icralık oldu. Eşinin yanında ücretsiz olarak çalıştığını belirten kadın, 1.500 lirayı SGK'ya ödedi. Kurum, işleminin iptali için İş Mahkemesi'ne giden emekli adayı kadın, eşinin PVC doğrama atölyesinde çalıştığı zamanın davalı kurum tarafından fiili çalışmaya dayanmadığı nedeni ile iptal edildiğini dile getirdi.

DAVACI KADIN, EŞİNDEN ÜCRET ALMADAN ÇALIŞTIĞINI BELİRTTİ  

Kurum işleminin iptali ile kuruma borçlu olmadığının tespiti ve istirdat isteminde bulunan davacı kadın, eşinden ücret almadan çalıştığına vurgu yaptı. Mahkeme, işyerinin kapanmasından uzun süre sonra çalışmanın iptaline ilişkin rapor düzenlenmesinin davalı kurumun, vatandaşların temel sosyal güvenlik hakkını koruma misyonuna uygun bir yaklaşım olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığına karar verdi.

Mahkeme, davanın kabulüne karar aldı. Kararı SGK temyiz etti. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, sigortalı ile işveren arasındaki iş ilişkisinin hizmet akdine dayanması gerektiğini belirtti. Kararda, 'Yasada, işverenin ücretsiz çalışan eşinin sigortalı sayılamayacağı belirtilmiştir. Davacının, kuruma verdiği imzalı beyanda, ücretsiz olarak eşinin yanında çalıştığını dile getirmesi karşısında davacının sigortalı sayılamayacağı gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, eksik inceleme ve hatalı değerlendirme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. O hâlde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.' ifadeleri kullanıldı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal