Engelli Hakları Nelerdir?

Devlet engelli bireylerin ve ailesinin yaşamını kolaylaştırmak adına belirli yasal haklar tanımaktadır. Her engelli birey bu haklardan yararlanabilmektedir. Engelli hakları belirli zaman aralıklarında güncellenerek değişkenlik gösterebilir.

02.04.2020-23:03 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-23:03) Engelli Hakları Nelerdir?

Bu sebeple en azından her sene güncel yasal hakların okunması ve bilinmesi yararlı olacaktır. Bunun sebebi ise bazı yasal haklardan yararlanmak için önceden bilerek talep etmenin gerekli olmasıdır. Peki, engelli hakları nelerdir? Aşağıda en temek engelli hakları sıralanmaktadır.

ÖTV ve MTV Muafiyet Hakkı

Anayasada bulunan 10. maddeye göre engelliler ile ilgili alınan tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olmayacağı ifadesi yer almaktadır. %90 ve üzerinde engelli birey yakını olan kişiler ÖTV ( Özel Tüketim Vergisi ) ve MTV ( Motorlu Taşıtlar Vergisi ) muafiyetinden yararlanarak sıfır araç sahibi olabilirler. MTV muafiyetinden yararlanmak için kendi bölgesinde bulunan Vergi Dairesine gerekli belgeler ile başvurmak gereklidir. Aksi durumlarda bu vergiler ödenmektedir. Bu sebeple engelli hakları nelerdir öğrenmek oldukça önemlidir.

Park Hakkı

Engelli bireylerin; belediye otoparklarında, havalimanlarında ve eğer bulundukları belediyeye başvurup talep ederlerse evlerinin önüne ÖTV indirimli araçlarının koyulacağı engelli araç park yerinde park edebilmek engelli hakları arasındadır. Ancak bu hakkında sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için Trafik Tescil Şubesi'ne başvurularak engelli araç park kartı alınmalı ve arabaya yerleştirilmelidir.

Erken Emekli Olabilme Hakkı

Erken emeklilik hakkı engel durumuna göre değişkenlik göstermektedir. İşe girdikten sonra engelli olan ve engeli %60 ve üzerinde olan kişiler malulen emekli olabilir. Ancak malulen emekli olabilmek için 10 yıl süre ile çalışılmış olması ve 10 yıllık sigortaya sahip olmak gerekmektedir. Engel durumu %40 ve üzeri olan kişiler için ise kademeli bir erken emeklilik yasal hakkı bulunmaktadır. 2008 yılından itibaren ise, Bağ-kur sigortası olanlar için engelli bireylerin emekliliği hakkı devreye girmiştir. Engelli bireyler bu haklardan başvurarak sorunsuz bir şekilde yararlanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal