Enerji Ticareti Derneği Başkanı Kuyan: Coronavirüs Türkiye’nin Elektrik Ticaretini Olumsuz Etkileyecek

Enerji Ticareti Derneği Başkanı Kuyan, coronavirüsle mücadelede alınan önlemlerin elektrik talebinde düşüşe sebep olacağını ifade etti.

31.03.2020-14:26 - (Son Güncelleme: 31.03.2020-14:29) Enerji Ticareti Derneği Başkanı Kuyan: Coronavirüs Türkiye’nin Elektrik Ticaretini Olumsuz Etkileyecek

Enerji Ticareti Derneği Başkanı Kuyan, coronavirüsle mücadelede alınan önlemlerin elektrik talebinde düşüşe sebep olacağını ifade etti.

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Burak Kuyan'ın açıklamasında, coronavirüsün Türkiye'de görülmeye başlamasıyla beraber enerji sektöründe de olağanüstü bir döneme girildiğini belirtti.

Coronavirüsle mücadelede kapsamında alınan önlemlerin gerek üretimi gerekse ticareti yavaşlatması ve talepte ciddi düşüşe neden olmasını öngördüklerini belirten Kuyan, "Gerek talebin düşüşü gerekse evden çalışma sürecinin ilk aşamasında yaşanan adaptasyon sürecinde ticaret hacminin de düştüğünü söyleyebiliriz. Evden çalışmanın başladığı geçen haftaya ilişkin verilere bakıldığında önceki haftalara göre önemli bir azalma olduğunu görüyoruz. Bu durumun beklenenden uzun sürmesi halinde orta ve uzun vadede ticaret piyasasına negatif etkileri de artacaktır." ifadelerini kullandı.

"Tüketim düşüşü aktif enerji fiyatlarını da etkileyecek"

Kuyan, tüketimdeki azalışın aktif enerji fiyatları üzerinde de etkisi olacağını belirterek, “Bilindiği gibi tüketim miktarı hava durumu gibi bazı etkenlere de bağlı fakat keskin bir talep düşüşü yaşanması halinde, bu tabii ki aktif enerji fiyatları üzerinde belirleyici olacaktır. Özellikle mevcut yüksek kurulu gücümüz dikkate alındığında fiyatlar üzerindeki bu etkinin düşüş yönünde olacağını öngörebiliriz.” şeklinde konuştu.

Elektrik ticareti piyasasının gelişiminin hacim ve derinlikle doğru orantılı devam ettiğini ifade eden Kuyan, piyasa hacminin düşmesi ile katılımcıların ilgisinin de azalabileceğini ve böyle bir halin de elektrik ticaretinde daha ciddi bir gerilemeye neden olabileceğine işaret etti.

Kuyan, ETD olarak son dönemdeki faaliyetlerinin elektrik ticareti piyasa hacminin yükseltilmesine odaklandığını ve coronavirüsün ticaret piyasasındaki gelişmeleri negatife çevirmemesi için uğraştıklarını belirtti.

Bu boyutta piyasa katılımcılarının olan sözleşme ve taahhütlere bağlılığının temin edilmesinin en önemsedikleri husus olduğu belirten Kuyan, şu ifadelerib kullandı:

“Bu amaçla yaşanan sürecin doğurabileceği riskleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemleri tespit ettik. Bu önlemleri, kamu başta olmak üzere piyasamızı işleten paydaşlarla paylaştık. Elektrik talebindeki düşüşün tedarik tarafında tahsilat problemleri, ticaret tarafında ise hacmin azalması gibi olumsuz etkilerini görebiliriz. Bu süreçte şirketler ve sektörümüzde karar verici kurumlar da birçok önlem ve aksiyon üzerinde çalışıyor. Sektörün sürdürülebilirliği açısından özellikle tahsilat problemlerinin etkilerine karşın devlet tarafından sektörü destekleyecek bir önlem paketi hayati önem taşıyor. Zaten şirketler de öncelikli olarak talep düşüşü ve ekonomik yavaşlamanın tüketim tarafına etki etmesiyle ortaya çıkabilecek tahsilat problemlerinin, gelir akışları ve finansal yapıları üzerine muhtemel senaryolarla başa çıkabilmeyi sağlayacak yöntemlere çalışıyor."

Kuyan, coronavirüsün en çok görüldüğü bölgelerden biri olan Avrupa kıtasında da elektrik talebinde ciddi oranda düşüş olduğunu dile getirdi.

Avrupa'nın Türkiye'nin en mühim ihraç pazarı olduğunu hatırlatan Kuyan, şu ifadeleri kullandı:

"Elektrik talebindeki düşüş, Avrupa'da ekonomik faaliyetin yavaşlaması anlamı da taşıyor. Bu talep düşüşü, genel olarak bizim ihracat verilerimize yansıyabilir. Tabii bu durumun elektrik ihracatı özelinde de etkileri görülecektir. Zaten çeşitli sektörel ve teknik sebeplerle istediğimiz miktarda kullanılmayan ihracat kapasitelerinin coronavirüs salgının ekonomik sonuçları sebebiyle biraz daha az kullanılması beklenebilir." 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal