Emeklilikle YükseK Maaş İçin Yapılması Gerekenler

Vatandaşın ne zaman emekli olacağı ve ne kadar emekli maaşı alacağı hakkında kafalarında soru işareti var. Emeklilikte yüksek maaş almak isteyenler için işte püf noktalar…

20.01.2018-11:51 - (Son Güncelleme: 27.03.2018-12:04)

Askerlik yapan erkek, doğum yapan kadın, yurt dışında bulunanlar için borçlanma hakkı mevcut. Borçlanma yaparken dikkat edilmeli. Eğer 2000 yılından önceki bir süreyi borçlanma imkanınız varsa kesinlikle bunu değerlendirin. Bütçeniz elveriyorsa tavandan borçlanın. Bu doğrultuda borçlanma yapanların maaşlarında yüzde 70’e kadar yükselme meydana geliyor. Erken emeklilik müjdesi bekleyen vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor.

Aylık hesaplanırken önce 2000 öncesi çalışmalar göz önüne alınıyor. Bu döneme ait çalışmalar değerlendirilirken sadece prim ve kazanç değil, yaş da aylığı etkiliyor. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmayı sürdüren ‘her bir yıl’, emekli aylığını yüzde 1 yükseliyor. Kadınlar 55 yaşında emekli olursa, aylığı yüzde 5 daha yüksek bağlanır. 60 yaşını doldurursa artış yüzde 10’a yükselir.
SSK, emeklilikte çoğu zaman daha yararlı. Bu sebeple çoğu kişi Bağkur’dan SSK’ya geçiş yapıyor. Özellikle 2000 yılı öncesi kaydı olan Bağkurlu’ların SSK’ya geçmesi halinde emekli aylığı yüzde 15-20 daha fazla veriliyor.

Emekli maaşınızı etkileyen en büyük etken aylık maaşınız. Bu sebeple öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına dikkat edin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı...), bunların da brüt kazanca eklenmesini isteyin.

Ek işte çalışan çok ve bunların hemen hemen tamamının ikinci iş için sigortası yok. İkinci sigortanın faydasız olduğu düşünülür. Ama yapılan ek iş için sigorta primi verildiğinde SGK’ya bildirilen matrah yükseliyor ve emekli aylığı artıyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal