Emeklilerin Yıllık İzin Hakları

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden birçok çalışan bulunmakta. Bu çalışanların iş kanununa göre bazı hakları bulunmaktadır. Bunlarda bir tanesi de emekli yıllık izin süreleri hakkıdır.

02.04.2020-23:19 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-23:20) Emeklilerin Yıllık İzin Hakları

Emeklilerin Yıllık İzin Hakları Nelerdir?

Emekliler izin hakları konusunda normal çalışanlardan farklı şekilde değerlendirilmemektedir. İzin hakları konusunda sadece yaş etkeni söz konusu olmaktadır. Bu etken de şu şekilde açıklanabilir.

 1 ile 5 yıl arasında çalışma süresi olanlara (5 yıl dahil) 14 gün,

 6 ile 14 yıl arasında çalışma süresi olanlara 20 gün,

 15 yıl veya daha fazla çalışma süresi olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.

Bunun yanı sıra, 18 ve daha küçük yaştakiler ile, 50 ve daha büyük yaştakilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olmamaktadır. Kısaca denilebilir ki emekli yıllık izin süreleri kişi emekli olsun veya olmasın yıllık izin süreleri aynıdır.

Emekli Olarak Çalışanların Kıdem Tazminatı Hakları Nelerdir?

Şu anda yürürlükte bulunan iş kanununa göre çalışan kişilerin emekli olup olmamaları fark etmemektedir. İzin, kıdem tazminatı ya da ihbar hakkı emekli çalışanlara da tanınmaktadır. Emekli olduktan sonra çalışırken işveren tarafından işten çıkarılan veya haklı sebeplerden dolayı istifa eden işçiler kıdem tazminatı alabilmektedirler. Fakat emekli olan kişiler çalışmaya devam ederken emeklilik gerekçesiyle istifa ederlerse bu durum farklı sonuçlanmaktadır.

Kıdem tazminatı almadan kişi aynı iş yerinde çalışmaya ederse, fiilen emekliye ayrılmak isterse emeklilik öncesi ve emeklilik sonrası dönemler için kıdem tazminatını beraber almaktadırlar. Bunun dışında önceki döneme ait kıdem tazminatını alarak emekli aylığı bağlatıp, aynı iş yeri veya başka bir iş yerinde çalışmaya devam eden kişilerin yeniden emeklilik hakkı ya da 15 yıl sigortalı olma, (3600 gün prim koşulu) koşulunu ileri sürme hakları bulunmamaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal