Emekli Hakları

İşçilerin ve prim yatıran herkesin haklarını güvence altına alması ve primlerin karşılığında verilmesi sunulan hakların yerine getirilmesi söz konusudur. Emeklilik, maaş veya sağlık haklarından yararlanabilmek adına ilerleyen yaşlarda ve bağlı bulunan sürede bu haklardan yararlanılır.

26.03.2020-22:10 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-22:13) Emekli Hakları

Yatırılan primler boyunca sağlık hakkından yararlanılırken prim ve yaş sınırı tamamlandıktan sonra ise emekli olmaya hak kazanılır. Emeklilik hakkı ise beraberinde bazı hakların kazanılmasını sağlar. Böylelikle primlerin ve yapılan kesintilerin oluşturduğu fon üzerinden maaş alınması ve sağlık hakkında yararlanılması dönemine geçilir.

Emeklinin Maaş Hakkı

Çalışanların emekli olmayı istemelerindeki en büyük nedenlerden bir tanesi de çalışamaz hale geldiklerinde ellerinde geçinmelerini sağlayacak bir gelir kaynağının olmasıdır. Böylelikle ilerleyen yaşlarını rahat şekilde ve çalışmak zorunda kalmadan geçirebilirler. Emeklinin maaş hakkı yaş ve bağlı bulunduğu kuruma göre primin doldurulmasından sonra elde ettiği bir haktır. Bu hakla birlikte çeşitli faktörlere göre belirlenen oranda maaş alınmaya başlanır. Her ay ve devlet garantisi altında olan bu para ölünceye kadar işçiye, öldükten sonra ise ailesine kalır.

Emeklinin Sağlık Hakkı

Emekli olmadan önce de yararlanılan haklardan bir tanesi olan sağlık hakkı emeklilik sonunda da boyut değiştirerek kullanılmaya devam eder. Emekli olmadan önce çalışandan kesilen sağlık ücreti emeklilik ile birlikte indirimli şekilde kazanılır. Emeklinin elindeki maaşa dokunmamak adına da sağlık harcamaları peşin olarak değil, bir sonraki maaşından kesinti şeklinde yansıtılır. Bu da bir başka emekliyi rahatlatan uygulamadır.

Emeklinin Hakkını Alamaması Söz Konusu Mudur?

Emeklilerin bağlı oldukları SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı hakları tamamen devlet garantisindedir. Emekli olduktan sonra bu haklardan yararlanılamaması kesinlikle söz konusu olmaz. Kesilen primlerin tasnifi ve ödemeler devlet nezaretinde eksiksiz yerine getirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal