Elektrik ve Doğal Gazda Normalleşme 1 Temmuz'da

Elektrik ve doğal gazda, “normalleşme” için sayılı günler kaldı. Dağıtım firmaları, salgın döneminde bütün konut aboneleriyle 1000 liranın altında borcu olan küçük ticarethanelerin elektriğiyle gazını kesmedi. Enerjide, “normalleşme” dönemi 1 Temmuz tarihinde başlayacak.

06.06.2020-12:13 - (Son Güncelleme: 06.06.2020-12:15) Elektrik ve Doğal Gazda Normalleşme 1 Temmuz'da
Elektrik ve doğal gazda, “normalleşme” için sayılı günler kaldı. Dağıtım firmaları, salgın döneminde bütün konut aboneleriyle 1000 liranın altında borcu olan küçük ticarethanelerin elektriğiyle gazını kesmedi. Enerjide, “normalleşme” dönemi 1 Temmuz tarihinde başlayacak. Bu tarih itibariyle fatura okuma ve tahsilatla ilgili mevzuat yürütülecek. Bu mevzuata göre, istenen sürede borcunu ödemeyen abonenin elektriğinin ile gazının kesilmesi konuşulacak.

Türkiye’de, salgınla beraber yürütülen sınırlamalar 1 Haziran tarihinde büyük oranda kaldırıldı. Normalleşme dönemi resmen başladı. Enerji sektörü ise bu sürece dahil olmak üzere çalışma içerisinde. Salgın sürecinde ödenmeyen elektrik ile doğal gaz faturalarıyla alakalı “esnek” bir politika takip edildi. Konut aboneleriyle 1000 liraya kadar borcu olan küçük işletmelerin elektrik ve doğal gazı kesilmedi.

Elektrikte il gazda, 1 Temmuz tarihinde corona öncesi döneme geri dönülecek. Bu tarihten itibariyle fatura okuma ve tahsilatıyla ilgili mevzuat eksiksiz bir şekilde uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK),elektrik ile doğal gazda fatura okuma ve tahsilat talimatları uygulanacak. Kullanımlar, 25 günden az 35 günden çok zamanla ölçülemeyecek. Beklenen zaman içerisinde (ve sonrasında yapılacak ilave bildirimlere karşın) borcunu ödemeyen abonenin elektriği ile gazının kesilmesi konuşulacak.

Sektör temsilcileri, salgın sürecinde elektrik ile gazda tahsilatların belirli bir miktar azaldığını ifade ederek, normalleşmeyle beraber hem tahakkuk hem de tahsilatın artabileceğine dikkat çekti.

Sektör temsilcileri, enerji talebiyle ilgili bir soruyu ise, “1 Haziran’la birlikte başta şehirlerarası seyahat yasağı olmak üzer kısıtların önemli bir bölümü kaldırıldı. Restoranlar, cafeler, lokantalar, berberler yeniden faaliyete geçti. Alış veriş merkezleri açıldı. Sanayi sektöründen de bir miktar ek talep var. Otellerin de elektrik talebinin aşama aşama artması bekleniyor” şeklinde yanıtladı.

BORÇ NE KADAR?

Ocak-nisan sürecinde doğal gaz dağıtım firmalarının konut ve ticarethane abonelerinden alamadığı tutar 795 milyon lira. Bunun, 569.3 milyon liralık kısmını konut abonelerinden oluşuyor.

Yalnızca nisanda konu olan tüketici grubundan alınamayan tutar 359 milyon lira (İstanbul Gaz Dağıtım AŞ öteki ismiyle İGDAŞ dahil değil).

Elektrikte durum ne? Elektrikte de hem tahakkukun hem de tahsilatın azaldığı ifade ediliyor. Tahsilatın, corona öncesi döneme kıyasla % 10’lar seviyesinde gerilediğini belirten sektör temsilcileri, “Türkiye’de, 21 elektrik dağıtım bölgesi var. Her bir bölge kendi hesaplarını yapıyor. Bazı bölgelerde tahsilat daha düşük seyrederken, bazılarında daha yüksek… Tüm bölgelerin tahsilat açığı konsolide edilmediği için toplam tutar vermek çok güç” diye konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal