Ekonomide Etkinlik Nedir?

Ekonomide kaynakların doğru bir şekilde kullanılması konusu çok önemli bir konudur. Kaynaklar kıt olsa dahi onları doğru bir şekilde kullanılarak toplumun yaşam kalitesinin arttırılması gereklidir. Kaynaklar kullanılarak üretilen bütün mallar her bir bireye adil bir şekilde dağıtılmalıdır.

27.07.2020-11:14 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-11:13) Ekonomide Etkinlik Nedir?

Ekonomide etkinlik nedir? sorusuna cevap olarak kaynakların kullanım ve dağılımının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesidir denilebilir.

Kaynakları Etkin Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Ekonomik etkinliği sağlamak için öncelikle üretilecek olan malların maliyeti düşürülmelidir. Kaynakların verimli kullanılabilmesi için teknolojinin kullanılmasıyla birlikte israfı önleme konusunda da tedbir alınmalıdır. Ekonomide etkinlik nedir? sorusunun cevaplarından biri de israfın önlenmesi için alınacak tedbirlerdir olmalıdır.

Ekonomik Etkinlik Kaç Çeşittir?

Kaynakların kullanımına ve kaynakların dağılımına yönelik iki çeşit ekonomik etkinlikten söz edilebilir. Üretim maliyetini mümkün olduğu kadar en aza indirmek esas hedeftir. Bununla beraber kaynakların etkin bir şekilde kullanılması için israftan kaçınmakla birlikte teknolojide ilerlemek gereklidir. Bütün bunlar olabildiğinde zaten üretilecek olan malın maliyeti düşer. İşsizlik düşse dahi teknolojinin gelişmiş olması gerekliliği mutlak şarttır. Teknolojik donanımla çalışılan bir ülkede kaynak ve zaman israfı azalacaktır. Ayrıca etkin bir şekilde kaynak dağılımı yapılmalıdır. Çünkü kaynakların verimli bir şekilde kullanılabilmesi için adil bir dağılım gereklidir. Böylelikle toplumda dengeli bir gelir dağılımı da mümkün olacaktır.

Gelirin Eşitsiz Olması

Milli gelir bir ülke içinde gelir gruplarına çeşitli oranlarla dağılır. Ekonomide etkinlik nedir? sorusunun cevabına bakmadan önce gelirin dağılımına da göz atmak gerekir. Herhangi bir ülkede alt seviyede, orta seviyede ve üst seviyede olmak üzere üç gelir grubundan söz edilebilir. Gelir dağılımının ülke ekonomisinin yapısını doğrudan etkileyen bir yönü vardır. Devlet gelir dağılımları konusunda kalkınırken bu kalkınma sonucu oluşan zenginlikleri dengeli bir halde dağıtmalıdır. Zenginliklerin adilce paylaşımı zorluklar taşıyabilir. Fakat devlet bu paylaşım sonrasında da etkin bir rol oynayabilir. Sosyal yardım ve vergi gibi bazı yollarla alt gelir seviyesindeki bireyleri etkileyip olumlu bir hale çekebilir.

Kaç Türlü Gelir Dağılımı Bulunur?

Gelir dağılımı türleri çeşitli faktörlere göre farklılık gösterir. Sektörlere göre gelir dağılımına bakılacak olursa çeşitli sektörlerin milli gelir payları göz önünde bulundurulur. Bunun dışında coğrafi şartlara göre de gelir dağılımı büyük değişiklikler gösterebilir. Şehirler ve bölgeler birbiriyle karşılaştırıldıklarında eşit olmayan ekonomik durumlar göz önüne çıkar. Hizmetle, sanayiyle veya daha başka pek çok durumlarla ilgili farklılıklar görülür. Milli gelir coğrafi yönden bir ülkenin her yanına yayılır fakat alınan pay bölgelere göre daha az veya daha çok olabilir. Gelişmiş veya az gelişmiş bir ülkede gelirin dağılımı coğrafi yönden bakıldığında her yerde aynı olmayabilir ve dengesizliklerle karşılaşılabilir. Bu dengesizlikleri ortaya çıkaran pek çok faktör bulunur. Eğitim bunlardan biridir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal