Ekonomide Enstrüman Nedir?

Ekonomi aslında bir sosyal bilimdir. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için sayısız ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarını elde edebilmek için üretmek zorundadır. İhtiyaçlar sınırsız, kaynaklar ise sınırlıdır. Ekonomi bu kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların nasıl karşılanabileceğini inceleyen bilim dalıdır.

27.07.2020-11:04 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-11:03) Ekonomide Enstrüman Nedir?

İlkel çağlarda ekonomik faaliyetler takas yolu ile sürdürülüyordu. Ekonomide enstrüman nedir? denildiğinde müzik terimi olan enstrümandan tamamen farklı bir mana anlıyoruz. Ekonomide enstrüman terimi bize ekonomik araçlar veya belgeleri anlatıyor.

Ekonomik Araç Veya Belgeler Nedir?

Finansal veya ekonomik bir çok enstrüman vardır. Hisse senedi, altın, döviz, endeks, petrol, tahvil, gümüş, bono bunlardan bazılarıdır. Görüldüğü gibi bu enstrümanlar birer yatırım araçlarıdır. Yatırım araçlarına yönelmenin amacı getiri elde edebilmektir. Parayı arttırmak gayesi ile bu tür yatırım araçları kullanılabilir. Bu yatırım araçlarından en iyi geliri getirecek olan hangisidir? sorusuna net ve kesin bir cevap verilemez. Zaman zaman bir diğeri getiri açısından daha ön plana çıkabilir ve kesin olarak tahmin etmek zordur.

Bir Ekonomik Enstrüman Olarak Hisse Senetleri

Hisse; ortak olmak anlamında bir kelimedir. Bir şirketin tüm sermayesi, yani anaparası parçalara bölünerek halka arz edilirse ve şirket borsaya kayıt edilirse, halka arz edilen hisse senetlerinden alan kişiler o şirketin bir ortağı olmuş olurlar. Bir yatırım aracı olan hisse senetlerini alan kişiler şirketlerin kârına da ortak olmuş olurlar. Ekonomide enstrüman nedir? sorusunu soranlar için, bu enstrümanlardan birisi de hisse senetleridir cevabı verilebilir. Hisse senetleri yatırımı için borsayı biraz tanımak gereklidir. Uzun vadeli yatırım araçlarından biri olan hisse senetleri düşük bir fiyatla satın alınarak değerinin yükselmesi beklenir. Yükselişe geçtiğinde tekrar satılırsa kâr elde edilir. Hisse senedi alınacak şirketi takip etmek ve gelecekteki performansını araştırmanız gerekmektedir. Bilgi sahibi olmadığınız şirketlerin hisse senetlerini almamalısınız. Beklentilerinize uygun olacak en iyi yatırımı yapabilmek için şirketler hakkında bilgi sahibi olmak avantajınıza olacaktır.

Altın ve Ekonomik Getirisi

Altın değeri sürekli olarak değişebilen ekonomik enstrümanlardan birisidir. Altının değerini belirleyen tüm dünyada değişen ekonomik durumdur. Nakit alışının artma durumunda altının fiyatı yükselişe geçer. Çünkü nakit arttıkça talepte fazlalaşır. Dolar ve altın arasında da tersine bir etkileşim vardır. Doların düşmesi altın fiyatlarının da artmasına sebep olur. Altın fiyatları herhangi bir ülkede belirlenmez dünyanın bütününde genel olarak belirlenir. Hareket halinde olan bu fiyat dalgalanmaları 24 saatlik süre içinde değişir.

Petrole Yatırım

Ekonomik enstrüman nedir? sorusuna cevap olarak bunlardan birisi de petroldür denilebilir. Petrol değer olarak altın veya dolar gibi fazla oynamadığı için çok fazla dalgalanma göstermeyen bir enstrümandır. Petrol tüm dünya için vazgeçilmez olduğundan yatırım aracı olarak da çok önemlidir. Borsada petrole yatırım yapmak isteyenler direkt petrole değil de petrolün kaynak olduğu kontratlar yolu ile yatırım yapabilirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal