Ekonomide Enjeksiyon Nedir?

Ekonomide enjeksiyon nedir sorusunu soranlar ekonomide sızıntı terimini de inceler. Çünkü birbiri ile ilişkili olan bu sızıntı ve enjeksiyon birbirlerini etkileyen iki ekonomik durumdur. Birinin sızıntısının gerçekleşmesi durumunda diğerinin enjeksiyon gerçekleşir ve durumun çözümü için çalışmalar yapılır.

27.07.2020-11:02 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-11:00) Ekonomide Enjeksiyon Nedir?

Sızıntı terimi toplam harcama sonucu otonom bileşenlerinin düşürülmesi ile oluşur. Sızıntı sonucu yapılan gelir harcaması ise enjeksiyonun varlığını ortaya koyar.

Sızıntı Nedir?

Ekonomiyle alakalı olan kavramda toplam harcamaların otonom bileşenlerini düşürmesi olarak adlandırılması kavramın tanımı için yeterli olur. Tasarruflar, vergiler ve ithalat harcamalarından oluşmak üzere üç tür sızıntıyı içinde barındırabilir. Gelir harcamaları etkili olduğundan sızıntıda üç türü ayrı ayrı incelemesi gerçekleştirilebilir.

Tasarrufları gelirin harcanmaması ile ortaya çıkan durum olarak yerini alır. Türkiye’de ailelerin gelirlerinin bir kısmını biriktirmek geleceklerine yatırım yapabilmek amaçlarıyla ortaya çıkardığı durum tasarruflar ekonomiye etkisi burada kendini gösterir. Bu sebeple tüketim harcamalarında azalma meydana gelir. Bu durum sızıntının oluşmasına zemin sağlar.

Sızıntı konusunda bir diğer etki ise vergiler olmuştur. Vergiler tüketim harcamalarının oluşmasında zorunlu düşüş olarak görülmesi yanlış olmaz. Vergi devletin aileden aldığı paradır. Devlet bu oranı ne kadar yüksek tutarsa bireylerin harcamaları da o yönde azalmayı meydana getirecektir. Azalma ise sızıntının varlığının oluşmasında etkili olarak kendini gösterir.

Vergi ve tasarruf dışında sızıntı da etkili olan durum ise ithalattır. Çünkü yurt dışından piyasaya getirilen mallar yurt içinde olan malların satışlarında düşüşe sebep olurlar. Bu düşüş sızıntı durumunun ortaya çıkmasında etkili olur.

Sızıntı ve Enjeksiyon İlişkisi

Sızıntı durumunda ortaya çıkan gelir harcamalarındaki düşüşün piyasada düzene oluşabilmesi adına dengeleme yapılması gerekir. Dengeleme işlemi ise enjeksiyonun varlığı sayesinde düzene geçmesi sağlanır. Ekonomide enjeksiyon nedir sorusunu soranlar bu dengelemeyi de bilmeleri gerekir. Dengelenmenin sağlanması sayesinde piyasa düzene kavuşabilir.

Enjeksiyon Türleri Nelerdir

Ekonomide enjeksiyon nedir diyerek sorduğumuzda enjeksiyonun yapılabileceği türlerin bilinmesi gerekir. Yatırımlar, kamu harcamaları ve ihracat sayesinde sızıntının oluşturduğu düşüşler dengelenir.

Yatırımlar sayesinde yapılan tasarrufların piyasaya girmesi sağlanır. Bu sayede para piyasaya tekrar girişini sağlamış olur. Tasarrufun gelir harcamalarına eklenmesi enjeksiyondur.

Devletin topladığı vergi sızıntı oluşumuna zemin hazırladığı gibi bu vergilerin tekrardan kamu yararına olacak harcamalarla dönüşünün sağlanması enjeksiyonun yapılmasını sağlar. Kamu harcamaları sayesinde piyasada olmuş olan gelir harcamalarının yapılmasına ortam sağlanmış olur.

Sızıntı durumunda ithalat nasıl ki etkili bir durum ise bu konuda dengeleme ise tam zıddı olan ihracat sayesinde gerçekleştirilir. Çünkü üretilen ülke içindeki mal yurt dışında da piyasasını bularak gelir harcanma durumu sağlanır.

Enjeksiyon Denklemi

Dengenin olabilmesi için sızıntı ve enjeksiyonların birbirine eşit olması gerekir. Tasarruflara “S”, vergilere  “T” ve ithalat “İM” toplamının yatırımlar “I” dediğimizi kabul edersek; kamu harcamaları “G” ve ihracat “EX” dediğimiz takdirde şu şekilde bir denklemin oluşması gerekiyor:

S + T+IM = I + G + EX

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal