Ekonomide Cari Açık Ne Demektir?

Ekonomide Cari Açık Ne Demektir? İnsanların kafasında ekonomide cari açık ne demektir sorusu sürekli durmakta, cari açık mal ya da hizmet değerinin ihracat değerinden büyük olduğu anlamını taşır kısacası bir ülkenin ithal ettiği mallar ihraç ettiği mallardan fazla ise cari açık yaşanır.

27.07.2020-10:22 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-10:20) Ekonomide Cari Açık Ne Demektir?

Cari açığı finanse etmek adına sermaye ve finansal akış gerekir. Ödemeler bilanço dengesi ile ülkenin dış işlemlerinin hesaplanmasında cari açık önemlidir.

Cari İşlem Dengeleri Farklı Açılardan Değerlendirilir

Ekonomi dünyasının büyük kısmı bu durumun dengesiz bir ekonominin işareti olduğu fikrine hakim iken bir kısmı da sermaye akışı ile açığın finanse edilmesi sürüyorsa bunun önemli bir sorun olmadığı fikri hakimdir. Tüketici harcamalarında ki düşüş ya da ekonomik durgunluk nedeni ile ihracat harcamalarında da düşüş gözlemlenir, bu düşme cari açıkta azalmaya neden olur, rekabetçi olmayan ekonomilerde maliyet ya da fiyatların artması rekabetçi piyasaya sahip ekonomilerden ithalat yapmak her dönem için daha caziptir. Bundan dolayı ülkelerin cari işlem dengeleri farklı açılardan değerlendirilir, ekonomide cari açık ne demektir sorusu şu şekilde de cevaplanabilir. Net ihracat ile yurt dışından gelen gelirlerin toplamı ticaret açısından bakıldığı zaman pozitif ise kısacası bir kar elde edilmiş ise cari işlemler dengesi pozitif demektir.

Cari Açığın Nedenleri

Eğer cari işlemler dengesi yurt içi yatırım için harcanandan daha fazla tasarruf sağlıyor ise yine pozitif demektir. Cari açığın nedenleri arasında

  • Oldukça yüksek döviz kuru
  • Kontrolsüz ekonomik büyüme
  • Rekabetçilik
  • İhracatta ki düşüş
  • Yüksek enflasyon
  • Başka ülkelerde yaşanan ekonomik durgunluklar
  • Aşırı borçlanma
  • Finansal akışlar yer alır.

Cari Açık Dendiğinde Enflasyon Akla Gelir

Ülkenin para biriminin aşırı şekilde değerlenmesi halinde ithalat daha ucuz olacak ve bu sayede daha fazla ithalat yapmak söz konusu olacaktır. Ayrıca bu nedenle ihracatta rekabet olmayacak bu durumda ihracat miktarı da düşecektir. Ekonomide cari açık ne demektir sorusu akla ilk geldiğinde hemen insanların düşündüğü enflasyon olmaktadır. Enflasyonun ticari rakiplere göre daha hızlı yükselmesi halinde ülke ihracatta daha az rekabetçi hale gelir bu durumda cari açıkta dengesizliğe ve bozulmaya neden olur.

Enflasyon Para Biriminin Değer Kaybına Neden Olur

Rekabet gücünde ki düşüşü kapatmak için ortaya çıkan enflasyon ülkenin para biriminin değer kaybetmesine de neden olur. Yatırım için borç almaya başlayan ülkelerde cari açık işlemlerinde bozulma ve dengesizlik yaşanır. Bu durum genel olarak üçüncü dünya ülkeleri için geçerlidir, şayet ülke kısa vadeli portföy yatırımı ya da uzun vadeli doğrudan yatırım alıyorsa finansal hesaplardaki akışlar sayesinde cari açık verilmez. Yani piyasa daha fazla finansal akış çekebiliyorsa bu durum cari açık vermeyi önler çünkü para birimi dengeye kavuşacağı ana kadar finansal akışlar olmazsa amortismana tabi tutulur

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal