Ekonomide Ae Nedir?

Ekonomide Ae nedir; toplam gelir ve toplam harcama modeli olan Keynesyen model, AI ve AE olarak ifade edilmektedir. Bu model üzerinden fiyatların katı ve kısa dönemlik ekonomideki sabitlikleri üzerinden analiz yapılmaktadır.

27.07.2020-09:39 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-09:37) Ekonomide Ae Nedir?

AD ve AS modeli ile bağlı olan keynesyen model, reel GSYH’nin nasıl belirleneceği üzerine bir modeldir.

Keynesyen Model Nedir?

Ekonomide Ae nedir; keynesyen model olarak ekonomide yer alan AE, toplam harcamanın milli gelir kapasitesine göre de değerlendirilmesi üzerine analizler yapılan bir alandır. Bu alanda toplam planlanan harcamayı AE artırmaktadır. Planlanan tüketim harcamaları, yatırım harcamaları ve devlet harcamaları alanında da tüketim fonksiyonu olarak keynesyen model üzerinden değerlendirme yapılacaktır. Consumption planlanan tüketim harcamaları ile tüketim harcamaları arasındaki hesaplamaların oranında otomon tüketim ve marjinal tüketim eğilimi üzerine de incelemeler yapılmaktadır. Bu alanda keynesyen model, tüketim odaklı analizler yaparak tasarruf fonksiyonuna göre tasarruf miktarı ve otomon miktarı eğilimlerini de ortaya koyacak analizler yapmaktadır. Bu örnek oldukça kolaydır. 50 lirası olan birinin 10 lira tasarruf etmesi durumunda 40 lira tüketilmiştir.

Ekonomide AE Fonksiyonları

Ekonomide AE nedir; Planlanan tüketim harcamaları ile doğrudan bağlantılı olan AE fonksiyonların hesaplanması sonucunda harcanan tutarın ne kadar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu da tüketilen miktarla, tasarruf edilen miktarın oranına dönük bir analiz yapılmasını sağlar. Harcanabilir kişisel gelir üzerinden vergi sonraki net gelir ve tüketim harcamaları, otomon harcamalar aynı zamanda marjinal tüketim eğilimi ile kişisel harcanabilir gelir de bu alanda incelenir. Birçok fonksiyonla bağlantılı olan AE toplam gelir ve toplam harcamanın ortaya çıkartılması için gerekli olan bütün milli gelir, dış ticaret ve tüketim alanındaki özellikleri ifade ederek doğru oranı çıkartacaktır.

Tasarruf Keynesyen Fonksiyon

Tasarruf fonksiyonu olarak yer alan keynesyen fonksiyon, tasarruflar ve harcanabilir kişisel geliri kapsamaktadır. Bu alanda tasarruf ilkesi üzerinden harcanabilir gelir hesaplanarak, gelirden bağımsız bir şekilde 0 ile 1 arasındaki değerler alınmaktadır. Bütün faktörler sabitken tasarruf ve harcanan tutar arasındaki payın artış nedeni de AE üzerinden değerlendirilmektedir. Net ihracat, planlanan yatırım ve kamu harcamaları da bu alanda incelenerek, devletin ekonomik istikrarı üzerinden hesaplamalar yapılması üzerinde reel GSYH yani toplam planlanan harcama AE değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Çarpan Analizi Nedir?

Ekonomide otomon yatırımlar ve devlet harcamaları üzerinden tasarruf fonksiyonu üzerine de milli gelir düzenlemeleri yapılmaktadır. Otomon yatırım alanından milli gelirdeki değişimin analiz edilmesi için de AE sistemi üzerinden değerlendirme yapılmalıdır. Bu alanda firmaların stoktaki mallarından, üretimin çapı ve alanlarının dengesine de dönük analizler yapılır. Bu alanda planlanan harcamanın milli gelirden az olması ya da fazla olması durumlarına göre değerlendirmeler yapılarak, milli gelirin kaç katı kar veya zarar analizi yapılacak şekilde hesaplanır
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal