ECB'den 'Tam Teşekküllü' Esneklik

Avrupa Merkez Bankası, coronavirüs pandemisinin ekonomide oluşturduğu hasarlara karşı piyasalara "tam teşekküllü" bir esneklik sağlayacağını belirtti.

01.05.2020-14:13 - (Son Güncelleme: 01.05.2020-13:53) ECB'den 'Tam Teşekküllü' Esneklik
Avrupa Merkez Bankası, coronavirüs pandemisinin ekonomide oluşturduğu hasarlara karşı piyasalara "tam teşekküllü" bir esneklik sağlayacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yönetim Konseyi'nin geçtiğimiz günkü toplantısında, faizlerde değişiklik yapmazken, "gerekli her şeyi yapmaya hazır" olduğuna dikkat çekti.

Ekonomik toparlanma hususunda şu anda gelecekte herhangi bir şey görmeyen banka, elindeki tüm araçları kullanarak "tam teşekküllü" bir esneklik sağlayacağını belirtti.

Banka, Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri'nin faiz oranlarının, Haziran 2020'den Temmuz 2021'e kadar Eurosystem'in refinansman işlerinin yaklaşık faizinden 50 temel puan daha aşağıya çekildiğini açıkladı. Mart ayında açıkladığı 750 milyar euroluk acil destek programında değişiklik yapmayan Avrupa Merkez Bankası, programda "esnek" olacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği basın toplantısında, coronavirüsün Euro Bölgesi ekonomisinde "benzeri görülmemiş" bir inişe sebep olduğunu ifade ederek, ekonomideki toparlanmanın zamanını öngörmenin zor olduğunu belirtti.

Bu yıl Euro Bölgesi'nde ekonomik küçülmenin % 5 ile % 12 arasında değişeceğini belirten Lagarde, salgının tesirini senenin ikinci çeyreğinde daha "ağır" olacağının altını çizdi.


Berenberg Ekonomisti Florian Hense, konuyla alakalı açıklamasında, Euro Bölgesi ekonomisinde bu sene % 8'e kadar küçülme görülebileceğini belirtti.

Bankanın; politikasını ülkelere, sektörlere, varlık sınıflarına eş bir şekilde ulaştırmak için elinden geleni yapacağını belirten Hense, politika faizi, mevduat faizi benzeri geleneksel politika araçlarının öneminin daha az duruma geldiğinin altını çizdi.

Hense, "ECB, Euro Bölgesi'nin en kötü resesyonunda varlık alımlarının miktarını artırmak zorunda kalacak. Bankanın bu toplantıda bir aksiyon almasına gerek yoktu." ifadesini kullandı.

Rabobank ECB ile Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot da ECB'nin alacağı aksiyon türlerinin meydana gelebilecek problemlere bağlı olacağının altını çizdi.

"Faiz indirimi için alan olduğunu görmeye devam edeceğiz" ifadesini kullanan Groot, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın yeniden incelenmesine ihtiyaç olabileceğini dile getirdi.

Bankanın açık fikirli ve problem çözmeye yönelik davranışına devam edeceğinin ifade eden Groot, gelecek adımların, piyasalara ile ekonomiye bağlı olarak yeni bir şekil alabileceğini belirtti.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte de Lagarde'ın, "Ne gerekiyorsa yapacağız" stratejisinin yeni halinin üzerinde çalıştığını ifade etti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal