Uluslararası Kuruluşlardan Şaşırtan Döviz Kuru Tahminleri!

Dolar Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra 13,50'ye kadar çıkmıştı. Şu an 14,25 sularında ilerleyen dolar için bankalar tahminde bulunuyor.

15.11.2018-22:24 - (Son Güncelleme: 14.12.2021-09:18) Uluslararası Kuruluşlardan Şaşırtan Döviz Kuru Tahminleri!

18 Kasım 2021 tarihinde Merkez Bankasının faizi yüzde 16'dan 15'e indirmesiyle birlikte dolarda ciddi bir artış görüldü. Dolar faiz indiriminin kesin gözle bakılmasından ötürü açıklamalara yakın saatlerde ciddi artış göstermiş ve 12'ye yükselmişti. Faizlerin yıl sonuna kadar bir daha yükselmeyeceğini düşünülüyor. Uluslararası kuruluşlar da bu durumdan mütevellit dolar kuru hakkında tahmin yapmayı eksik etmiyorlar. Peki uluslararası kuruluşların döviz kuru tahmini ne? Dolar ne kadar olur?

DEUTSCHE BANK'TAN ŞAŞIRTAN FAİZ KARARI

Dolar kuruna 4. kez müdahale edildi ve bu da birçok analiste göre faiz indirimi olacağına işaret. Alman banka devi Deutsche Bank da faiz politikası hakkında şaşırtıcı öngörülerde bulundu. Bankaya göre TCMB bu gidişe güncel faiz politikasına devam edemeyecek. Yıl sonuna kadar 100 baz daha indirim olacağını tahmin eden banka, 2022 yılında faizlerin 1000 baz yükseleceğini düşünüyor. Böylelikle güncek ekonomik plan reddedilecek, faiz yükseltme politikasına başlanacak. 

BARCLAYS DOLAR KURU TAHMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası dolar kurundaki hareketlenme sadece Türk vatandaşları ve analistleri değil, yabancı kurumları da ilgilendiriyor. İngiltere'nin en büyük bankalarından Barclays de Türkiye'deki dolar kuruna dair bir rapor yayınladı. Banka, Merkez Bankası'nın Aralık ayında 200 baz, Ocak'ta 100 baz faiz indirmesini bekliyor. Bu senaryoya göre dolar kuru TL'ye karşı yıl sonunda 14,50'ye, 2022 Mart ayındaysa 15,50'ye çıkacak. Banka ayrıca rezervlerin 2018 yılına göre çok daha düşük olduğunu belirtti. 


COMMERZBANK DOLAR TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ 

Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank, bugün TL/Dolar kuru tahminini güncelledi. Geçtiğimiz ay paylaşılan raporda Commerzbank, 2022 Mart ayı sonu dolar tahminini 10 TL'den 11 TL'ye çekmişti. Yeni paylaşılan raporda banka, dolar tahmini 15'e çekti. 2023 için dolar kurunu 10'dan 16'ya yükselttiler. 

İSVİÇRE BANKASINDAN ÇILGIN DOLAR TAHMİNİ

İsviçre merkezli Credit Suisse, dolar tahmininde bulundu. Her faiz toplantısı sonrası analizlerde bulunan bankalardan bu kez korkutan açıklama geldi. Geçtiğimiz ay yapılan tahminlerden sonra İsviçreli ünlü Credit Suisse bankası, yeni dolar tahmininde bulundu. Tahmine göre faiz konusunda ciddi arttırım yaşanmadığı sürece dolar 14 TL'nin üzerine çıkacak. Kurda istikrar sağlamak için Merkez Bankasının on puanlık faiz getirmesi gerektiği, aksi takdirde kurda istikrarsızlığın yaşanacağını bildirdi. İşte geçtiğimiz aylarda faiz indirimi sonrası uluslararası bankaların yaptığı tahminler...


UNICREDIT, DOLAR/TL KURUNU GÜNCELLEDİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra Unicredit, yılsonu dolar tahmini güncelledi. Faizler yüzde 16’dan yüzde 15'e inmişti. Faiz kararından önce Unicredit’in yılsonu dolar kuru tahmini iki ay önce 10 TL iken, şimdiden dolar 14 TL'yi bulmuş durumda. Son 1 haftada 4 defa dolar kuruna Merkez Bankası'ndan müdahale gelmesi, durumu farklılaştırıyor.

Unicredit, dolar kuru ve faiz oranını tahmin ettiği gibi yılsonu enflasyon rakamlarını da tahmin ediyor. İtalyan Unicredit Bankası, TCMB'nın Para Politikası Kurulu Toplantısı'ndan sonra 100 baz indirim yapacağını açıklayacağını ön görüyor. Tahminlere göre faiz oranı 2022 başlarında yüzde 12'ye kadar düşecek. Dolar kuruna 4 defa müdahale edilmesiyle Unicredit'in faiz kararının kesinleştiği düşüncesini belirtiyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal