Dolar Üzerinde Kirli Oyun! Yükselişin Arkasında Onlar Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran’da seçimin yapılaması kararının sonrasında yurt dışı merkezli finans piyasaları da dedikodularını artırdı. Dedikodularla piyasaya yön veren bu güç odakları geçtiğimiz hafta iki müdahale ile yeniden harekete geçti.

18.05.2018-08:58 - (Son Güncelleme: 18.05.2018-09:00)

Dedikodularla piyasaya yön veren bu güç odakları geçtiğimiz hafta iki müdahale ile yeniden harekete geçti.

Ülke 24 Haziran seçimlerine doğru giderken Gezi Parkı, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz sonrasına emsal bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme gibi alanlarda dünyayı kıskandıracak gelişmeler alan Türkiye, üretilen yalan bilgilerle faiz artışına mahkum bıraktırılıyor.

Önce ekonomi bürokrasisinin acil toplantı düzenleyeceği şeklinde asparagas bir haberle piyasalara tedirginlik hakim oldu. Sonrasında İngiltere merkezli bir bankanın hazırladığı raporda Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 200 baz puan artıracağı dedikodusu piyasalarda hızlıca pomplandı.

Haberin yayınlanma şekli sonrasında düzeltme şekli dedikodularla piyasalara yön verilmesine hususi bir emsal olurken, dolar kurunun önceki gün 4,50’yi gören kısa süreli hareketliliğin de kur-faiz hesabı yapan bu çevrelerin anlık oyunları olduğunu tekrardan gösterdi.

Çünkü piyasalarda bu gelişmeler devam ederken, bu çevreler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya görüşmesi öncesinde doları 4.50 bandına çıkardı.

Kısa süre içerisinde yaşanan bu gelişmeler dahi döviz kurlarındaki spekülatif artışların altında ‘yurt dışı kaynaklı’ kesimlerin olduğunu ortaya çıkardı.

RAPORLU OYUN

Kurlarda yaşatılması hedeflenen dalgalanma ile ilgili ilk adımlar sadece bu değil. Geçen haftaki asparagas haberin ardından İngiltere merkezli bir banka da hazırladığı raporu piyasalara sızdırdı. 25 Nisan tarihindeki Para Politikası Kurulu’nda 75 baz puan artırılarak 13.75’e çıkarılan geç likidite penceresi (GLP) faiz oranının 15.75-16.00 seviyesine çıkacağı beklentisi oluşturuldu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal