Doğum Parası Yardımı Nedir, Kimler Yararlanabilir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen doğum yardımı parası en çok merak edilen konulardan biri. Peki binlerce aileyi yakından ilgilendiren doğum parası yardımı nedir ve kimler faydalanabilir? Ayrıntılar haberimizde...

26.05.2019-00:30 - (Son Güncelleme: 26.05.2019-00:18)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen doğum yardımından kimler faydalanabilir? Doğum yardımı parası nereden alınır?

KİMLER DOĞUM YARDIMI ALABİLİR?

Doğum yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilmekte. Annenin veya babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması şartlardan biri. Doğum yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için veriliyor. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmemekte. Fakat ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılmaktadır.

DOĞUM YARDIMI NASIL ALINIR?

Doğum yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS)’nde kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilir. Konuyla ilgili başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmalıdır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurmalıdır. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları imkan dahilindedir.

DOĞUM YARDIMI PARASI NEREDEN ALINIYOR?

Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemi (DYS)'ne girildiği ayı takip eden ayın son haftası hak sahiplerince PTT şubeleri üzerinden ulaştırılmaktadır.

2019 DOĞUM YARDIMI NE KADAR?

Birinci çocuk için 300 TL,

İkinci çocuk için 400 TL,

Üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus doğum yardımı ödemesi verilmektedir.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal