Doğu Anadolu'dan Batı Şehirlerine Kurbanlık Sevkiyatı Hızlandı

Doğu Anadolu Bölgesi'nden büyük şehirler başta olarak pek çok şehre kurbanlık yollanıyor.

18.07.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 18.07.2020-12:33) Doğu Anadolu'dan Batı Şehirlerine Kurbanlık Sevkiyatı Hızlandı

Kars ile Ardahan illeri en başta olmak üzere bölgedeki besiciler, şu sıralarda sene boyunca besledikleri hayvanlarını satarak gelir sağlıyor.

Denetimlerin peşinden kamyon veya tırlara yüklenen kurbanlıklar, İstanbul, Bursa,  Ankara başta olmak üzere büyük şehirlere gönderilerek kurban pazarlarında alıcısını bekliyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında yoğunluk yaşanmaya başlıyor.

HER KURBANLIĞIN AŞISI YAPILDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, AA muhabirine, Kars ilinin hayvancılıkta söz sahibi olduğunu ve 2019'da neredeyse 200 bin hayvan sevkiyatının gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Salgın dönemine rağmen pazarlarda hareketlilik olduğuna işaret eden Ertaş, 'Türkiye'nin her bölgesine kurbanlık sevkiyatları devam ediyor. Kars'ta sevk yapılmadan önce kurbanlıkların sağlığı ön planda tutuluyor. Sağlıklı etlerin sofralara ulaşması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri yoğun bir çalışma yapıyor. Hemen her besicinin ahırına giderek aşılama işlemleri yapıldı.' diye konuştu.

İzmir'e kurbanlık sevkiyatı gerçekleştiren Ayhan Kişi de meralarda otlatılan kurbanlıkları o alanlardan alarak batı şehirlerine götürdüklerini belirtti.

Kurbanlıklar için hükümetin aldığı önlemlerden bahseden Kişi, 'Hayvan pazarında hayvanların kulak küpeleri kontrol ediliyor, hasta olup olmadığına bakılıyor. 'Aşıların tamamı yapılmış mı' diye hepsi tek tek kontrol ediliyor. Herhangi bir eksiklik olmadığında sevk izni veriliyor.' diye konuştu.

Ardahan Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman da Ardahan'dan diğer bölgelere gönderilen hayvanların 1800 rakımdaki çiçekli bitki florası çok zengin meralardan yetiştiğini bildirdi.

Şehirdeki 14 bin işletmede 398 bin büyükbaş, 118 bin de küçükbaş hayvanın olduğunu belirten Şişman, şu ifadeleri kullandı:

'İlimizdeki iklim şartları itibarıyla hayvanlar yılın altı ayını florası zengin doğal merada geçirmektedirler. Meralarda yetiştirilen bu hayvanlarımızın yaklaşık 14 bin büyükbaş ve 6 bini aşkın küçükbaş il dışına kurbanlık olarak sevk edilir. Ortalama kurban fiyatları yaş ve kilogram ağırlıklarına göre büyükbaş 8-18 bin lira iken, küçükbaş hayvan fiyatları 1-2 bin lira arasında değişmektedir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal