Doğalgaz ile Elektrik Sayaçları 3 Ay Okunmayacak

Verilen yeni kararda, tüketiciye geçmiş dönem tüketim ortalamalarına bakılarak fatura kesilecek.

03.04.2020-08:52 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-11:13) Doğalgaz ile Elektrik Sayaçları 3 Ay Okunmayacak

Verilen yeni kararda, tüketiciye geçmiş dönem tüketim ortalamalarına bakılarak fatura kesilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), coronavirüs salgını sebebiyle doğalgaz ile elektrik faturaları için yeni bir karar verdi.

SAYAÇLAR 3 AY OKUNMAYACAK

Verilen yeni kararda, üç aylık bir süreyle doğalgaz ile elektrik faturaları için sayaç okuması olmayacak; abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına bakılarak fatura kesilecek.

KIYASEN FATURA DÜZENLEMESİ

Buna göre, sektör personellerinin ve tüketicilerin sağlığının korunması için doğalgazda ve elektrik "Kıyasen Fatura Düzenlemesi" uygulanacak.

Konu olan düzenleme, sadece karantina altına alınan, idari kararlar ile sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim bölgeleri ile sayaç okuma yapan personellerin sosyal mesafelerini koruyamayacağı hallerde uygulanacak ve 3 aylık süre için uygulanacak.

Bu kapsamda, sayacı okunamayan tüketiciler için de mevsimsellik de göz önünde bulundurularak tüketicinin son 2 senenin alakalı ayına ait tüketim ortalamaları göre ya da tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde kendi beyanına göz önünde bulundurularak kıyasen faturalandırma işlemi yapılacak.

Sayaçları okunamayan vatandaşlara kıyasen hazırlanan faturalar posta, kargo, SMS ya da e-posta benzeri yollarla ulaştırılacak.

Bu faturanın sayacın okunamaması sebebiyle geçmiş tüketim ortalamaları göz önünde bulundurularak kıyasen yapıldığı ve sayacın okunduğunda alakalı mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltileceğine yönelik bilgilendirme de olacak.

MAHSUPLAŞMA YAPILACAK

Yalnızca sayaç okuması yapılamayan tüketiciler için de okuma yapıldığı tarihte mahsuplaşma işlemi yapılıcak. Mahsuplaşma işlemi neticesinde vatandaşın alacağı oluşması durumunda defaten, tüketiciye borç oluşması durumunda da sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme olacak.

Tüketimlerle ilgili fatura hesaplama yöntemi EPDK aracılığıyla izlenecek ve tükecinin mağdur olmasına izin verilmeyecek. Tüketiciler, kendi fatura ve tüketim miktarlarıyla ilgili bilgileri firmaların ve kurumların internet sayfalarından ya da e-Devlet üzerinden kontrol edebilecek.

Diğer taraftan, genelge kapsamında çalışması durdurulan işletmelerin sayaç okumaları askıya alınacak.

Mahsuplaşma işlemiyle ilgili olabilecek tüketici itirazları EPDK aracılığıyla değerlendirilecek ve dağıtım firmalarından kaynaklanacak yanlış bir uygulama halinde konu olan firmalarla ilgili soruşturma başlatılacak ve mevzuatta ifade edilen yaptırımlar uygulanacak.

Aynı zamanda, bu süreçte pek çok iş ile işlemlerin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine olanak sağlamak için tüketicilerin iletişim bilgilerini alakalı dağıtım ile tedarik firmalarına iletmesi ve gerekli ise güncellemesi tavsiye ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal