Dışa Açık Ekonomide Planlanan Harcama

Keynesyen modeli de denilmekte olan dışa açık ekonomide planlanan harcama, mal piyasasındaki dengeyi ortaya koyacak şekilde AE üzerinden analiz edilmektedir.

25.07.2020-16:30 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-16:28) Dışa Açık Ekonomide Planlanan Harcama

Otomon harcamanın toplam planlanan harcamaya göre değerlendirilmesi durumunda AE dikleşir ya da yatıklaşır. Bu sermaye, dış ticaret ve yatırım odaklı analizleri ortaya koyacak üretim ve tüketim politikasını da kapsamaktadır.

Toplam Harcama Ve Denge Düzeyi

Devlet maliye politikalarında bu sistem tamamen yurt içi konumda değerlendirilmektedir. Devlet dışarıdaki sermaye ve açık ekonomi alanlarını analiz etmeden, ülke içindeki harcama ve ekonomik planlama düzeylerine dönük çalışmalar yapar. Dışa açık ekonomide planlanan harcama, bu alanı kapsamamakla birlikte, arz edilen ve talep gören taraflara dönük üretim, ithalat ve ihracat alanlarını da incelemektedir. Toptan harcama, tüketim ve tasarruf alanları da toplam gelir üzerinde bir eşitlik olduğu varsayılmaktadır. Bu mali politika üzerinden denge düzeyi hesaplanarak, yurt içi ekonomide planlanan harcama analiz edilmektedir. Tüketici ve üretici politikasındaki denge düzeyi, toplam harcamaya dönük ekonomik analizleri ortaya koymaktadır.

Planlanan Yatırım

Mal ve hizmet kapsamında dışa açık ekonomide planlanan harcamanın ortaya çıkması için öncelikle yurt içi üretim ve tüketim alanı analiz edilmektedir. Firmaların ve şirketlerin yaptığı harcamalar üzerinden belirlenmiş olan planlanan yatırım alanı, gerçekleşen, planlanan ve planlanmamış olarak ortaya koyulmaktadır. Fonksiyonel toplum tüketim fonksiyonları ve yatırım politikaları da varsayılarak, yapılan analizler sonucunda dışa dönük toplam harcamalar üzerinden analizler yapılmaktadır. Dış ve iç alım satım firmaların geleceği dönük yaptığı planlamalar dahilinde, bir gelir ve gider envanteri oluşturulur. Dönem sonunda eğer hane halkları piyasadan beklenen alım sağlanmamış olursa, firmaların elinde bulundurduğu fazladan para veya mal, geleceğe dönük yatırım olarak kabul edilir.

Tüketim Ve Planlanmış Yatırım

AE = C+ I olarak tüketim ve planlanmış yatırım üzerinden dışa açık ekonomik alanlar analiz edilmektedir. Gelir değişikliği üzerinden sabit gelir ile planlanmış yatırım fonksiyonu belirli bir düzlem üzerinden tüketim ve planlanmış yatırım olarak analiz edilecektir. Gerçekleşen yatırım ve toplam denge politikası, envanterlerin de beklentilerine dönük olmaktadır. Üretimin artması, ithalat ve ihracat alanının aktifleşmesi ile dışa açık ekonomik bir alanın üretim açısından da artışa geçmesine neden olacaktır. Açık ekonomide ihracat ve ithalat alanı oldukça önemli, firma üretimi aynı zamanda tüketici arzı üzerinden değerlendirme yapılacaktır.

Üretimin Artması Ve Düşmesi

Üretimin artış politikası ve düşüş politikası üzerinden Y= C+ I denge noktası analiz edilmektedir. Yatırım ve yaklaşım, üretim ve tüketim alanında milli gelir, faiz oranları ve dış ticaret alanları da bu şekilde analiz edilmektedir. Açık ekonomi de dışa dönük harcama, alım ve satıp politikası üzerinden tasarruf etkisi de analiz edilerek, enjeksiyon yaklaşımı üzerinden iki tarafın kar marjına dönük analizler yapılmaktadır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal