Devletten İşçiye Maaş, İşverene Koruma Kalkanı

Kısa çalışma ödeneğini devreye sokan devlet, bu uygulamayla hem işverene hem de işçilere ciddi avantajlar sunuyor.

02.04.2020-13:59 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-13:38) Devletten İşçiye Maaş, İşverene Koruma Kalkanı

Kısa çalışma ödeneğini devreye sokan devlet, bu uygulamayla hem işverene hem de işçilere ciddi avantajlar sunuyor.

Covid-19 salgınının etkilerini azaltmak için alınan önlemler kapsamında kısa çalışma ödeneği hem işverene hem de işçilere ciddi avantajlar sağlıyor.

Coronavirüs salgınının tesirini artırması ile sosyal izolasyonun daha da önemli olduğu bugünlerde devlet, özel sektörde istihdam sürekliliğini temin etmek için çok önemli bir adım atarak kısa çalışma ödeneğini devreye koydu.

"İşçi dostu" olarak belirtilen bu uygulama, işverenin ise zor dönemlerde personellerini kaybetmesine engel oluyor.

Kimler Müracat Edebilir?

İş yerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak minimum üçte bir oranında azaltan ya da çalışmalarını tümüyle veya kısmen en az 4 hafta durduran işverenler, kısa çalışma başvurusu yapabiliyor.

Kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine bağımlı olanlardan son iç senede 450 gün prim ödemiş olan firmalar ödenekten yararlanabiliyor. Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı müdetler için işçinin doğrudan kendisine ve aylık olarak ödemesi yapılıyor.

SEKTÖR AYRIMI VE PERSONEL SINIRI YOK

Kısa çalışma uygulamasından faydalanmak için asgari personel sayısı koşulu yer almıyor. Bir şahıs çalıştıran işveren de bu uygulamadan faydalanabiliyor. Başvurular için hiçbir sektör ayrımı da yok, her sektörden müracat yapılabiliyor. SGK ile Maliye borcu olan bir işveren de kısa çalışma ödeneğine müracat edebiliyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE ÜST LİMİT 4 BİN 381 TL

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları göz önünde bulundurularak günlük ortalama brüt kazancının % 60'ı olarak belirleniyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemiyor. Böylece aldığı brüt ücret miktarına bakılarak herhangi bir sigortalı, 1752 TL ve 4 bin 381 TL arasında değişen kısa çalışma ödeneğine hak kazanıyor. Bu da günlük 58 TL ile 146 TL'ye denk geliyor.

ÖDEME 3 AY

Kısa çalışma azami uygulanma müddeti 3 ay olurken, talebi kabul edilen firmaların, uygulamadan faydalandıkları süreçte işçi çıkarmamaları gerekiyor. Ödemeler PTT vasıtasıyla yapılıyor.

Coronavirüsten negatif etkilendiği konuşuluyla kısa çalışma isteyen işveren, bununla ilgili delillerle beraber "Kısa Çalışma Talep Formu" ve "Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesi"ni bağlı olduğu İŞKUR birimine elektronik posta yollayarak kısa çalışma ödeneğine başvurabiliyor. Müracatlarının sonucu da elektronik posta ile taleplerini gönderdikleri adrese yollanılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal