Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Beklenen Müjde!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ağustos 2018 tarihinde sunduğu 100 günlük eylem planında işsizlik maaşıyla ilgili bir planlamaya da yer verdi.

05.11.2018-09:13 - (Son Güncelleme: 05.11.2018-09:17)

İşsizlik maaşı alabilmek için son üç yıl boyunca en az 600 gün sigortalı olmak ve son 120 gün 'devamlı’çalışmak gerekiyor. Devamlı çalışma şartının bazı istisnaları durumları bulunmakta. Hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, mahkumiyetle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam, grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler sonucu iş yerinde faaliyete ara vermek veya işe ara verilmesi durumunda, son 120 gün hesaplanırken prim yatırılmayan bu durumlar kesinti sayılmıyor. Son 120 gün içinde iş değiştiren ve iki iş arasında bir gün boş duranlar ise işsizlik maaşına başvuramıyor. Üç yıl boyunca işsizlik primi ödeyen işçi işsizken on aylık işsizlik maaşı alabiliyor. Ancak, 15 yıl sürekli çalışan bir işçi son 120 gün içinde o şirketi bırakıp başka bir şirkette işe başlarken 1 gün prim ödenmemişse işsizlik maaşı alamıyor.

12 BİN 500 KİŞİ MADUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 günlük eylem planını sunduğu tarihte, bu durumdan muzdarip işçi sayısının 12 bin 500 kişi olduğu bildirildi. Türkiye’de son üç aylık dönemde yaşanan dövizde ani yükseliş dolayısıyla çok sayıda iş kurumunda işçi çıkarmalar söz konusu oldu. Bu yüzden, 120 gün devamlı çalışma şartına takılan kişi sayısının daha da arttığı görülüyor.

GERİYE DÖNÜK ÖDEME İÇİN PLANLAMA GEREKİYOR

İşsizlik maaşı, prim ödeme süresine göre 6, 8 veya 10 ay olarak ödeniyor. İşsiz kaldıktan sonra 30 gün içinde başvuru yapanlara, başvurudan sonraki ayın 5’inde maaş veriliyor. Gecikilen her ay, işsizlik maaşının gecikilen ay kadar daha az alınmasına neden oluyor. Normalde 6 ay işsizlik maaşı hakkı bulunan bir işçi, iş akdinin sonlandırılmasından 4 ay sonra başvuru yaparsa sadece kalan 2 ayın maaşını alabiliyor. Altı aylık süresi dolduktan sonra başvuranlara ise maaş verilmiyor.

Bu nedenle, 120 gün devamlı prim ödeme şartıyla alakalı planlama yapıldığında, uygulama kapsamındaki 12 bin 500 kişi, sadece kalan süreler için işsizlik maaşı alabilecek. Tamamını alabilmeleri için geriye dönük hak sağlanması gerekecek.

SON 4 AYIN ÜCRETİNE GÖRE MAAŞ VERİLİYOR

İşsizlik maaşı, çalışırken alınan son 4 aylık ücretin yüzde 40’ı üzerinden ödeniyor. Asgari ücret alan çalışanlar 2018 yılında 805.60 lira işsizlik maaşı alabiliyor. En yüksek işsizlik maaşı ise bin 611.30 lirayı geçmiyor.

30 GÜNE DİKKAT

İşsizlik maaşı almak için iş akdinin sonlandırılmasından itibaren 30 gün içinde başvuru yapmak gerekiyor. Otuz günden sonra da başvurulabiliyor fakat bu durumda gecikilen vakit kadar eksik maaş ödeniyor.

İSTİFA EDEN YARARLANAMAZ

İşsizlik maaşı alabilmek için iş akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi ya da işçinin haklı nedenle iş akdini sonlandırması gerekiyor. Anlaşmalı olarak işten ayrılanların işsizlik maaşı alabilmesi için sözleşmenin işveren tarafından feshedilmesi zorunlu.

EN FAZLA 10 AY

İşsizlik maaşı süresi, prim ödenen gün sayısına göre değişmekte. Son üç yılda 600 gün çalışanlara 6 ay; 900 gün çalışanlara 8 ay, 1080 gün çalışanlara on ay işsizlik maaşı veriliyor. Emekli olmalarına rağmen çalışmaya devam edenler işsizken işsizlik maaşı alamıyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal