Cumhurbaşkanı Erdoğan Net Konuştu: Bunu Yapmazsak Duman Oluruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Enerji Bakanı Albayrak'ın katılımı ile 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip 158 enerji santralinin açılışı gerçekleştirildi. Erdoğan, önümüzdeki ay dünyanın en büyük güneş tarlasının ihaleye çıkacağını duyurdu.

07.11.2016-17:05 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Cumhurbaşkanı Erdoğan Net Konuştu: Bunu Yapmazsak Duman Oluruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'nın teröre karşı tutumunu eleştirirken 'Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaklar' ifadesinde bulundu. Yerli üretime vurgu yapan Erdoğan, önümüzdeki ay dünyanın en büyük güneş tarlasının da ihaleye çıkacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan notlar şöyle:

* Toplu açılış törenini gerçekleştirdiğimiz ve tamamı 2016'da devreye alınmış ya da alınacak olan 158 enerji tesisinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisler çöp, doğalgaz, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal linyit, taş kömürü gibi çok farklı enerji kaynaklarıyla elektrik üretiyor. Tamamı özel sektöre ait. 5 milyar dolarlık bir yatırım.

* Enerji kalkınmanın büyümenin refah artışının lokomotifidir. Yeterli miktarla düşük maliyetle enerji üretemiyorsanız hedeflerinize ulaşamazsınız. Çok çarpıcı örneklerini görürsünüz.

'KÖMÜR VE NÜKLEER SANTRALLER OLMASA BATI KARANLIĞA GÖMÜLÜR'

* Kurulu gücümüz 2 kattan fazla arttı. İnşallah bu şekilde büyümeye devam ettiğimizde Türkiye'nin elektrik piyasası Avrupa'da üçüncü sıraya ulaşacaktır. Enerji sektöründe adımların piyasanın ve tüketicilerin ihtiyacına yönelik dengeli atılması gerekiyor. İyi işleyen bir piyasa oluşturmak mümkündür.

* Enerji sektöründe adımların dengeli atılması gerekiyor. Siz bakmayın Batı ülkelerinden çevrecilik saldırılarına bunların hepsi art niyetlidir. Kömür ve nükleerle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Polonya'da elektrik nükleerden yüzde 84, Almanya'da yüzde 45, Çin'de yüzde 75, Hindistan'da yüzde 73. Türkiye'de kömüre dayalı elektrik üretimi yüzde 22.

'CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEZSEK EKONOMİ DUMAN OLUR'

* Ülkemizde ne zaman kömür ve nükleer santral meselesi olsa birileri ayağa kalkar çevrecilik yapar. Peki Batı ülkelerinde neden böyle şeyler yaşanmaz, neden oralarda böyle kampanyalar olmaz. Bu kampanyaları finanse edenlerin dertleri başka. Onlar üzüm yemenin çevreyi korumanın değil bağcıyı Türkiye'yi dövmenin peşinde. Enerji ithalatımız cari açığın yarısını oluşturuyor. Bizim kendi rezervimizi eritmek zorundayız. Biraz fazla kullanırsın olur biter. Çünkü biz eğer finansman yönetiminde başarılı olmazsak, cari açığı düşürmezsek ekonomi duman olur. Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim.

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız yeni bir strateji geliştirdi. Devlete en ucuz teklifte bulunana bir saha verilecek. Devlet alım garantisi vererek yatırımcıya finansman sağlamış olacak. En yüksek bedeli teklif edene daha önceden veriliyordu. Hiçbir olumlu katkısı yoktu.

'DÜNYADAKİ EN BÜYÜK GÜNEŞ TARLASINI İHALEYE ÇIKARACAĞIZ'

* Nükleer santraller konusunda 2 önemli adım attık. Mersin Akkuyu 2023'te devreye girecek, Sinop için çalışmalar sürüyor. Yenilenebilir düzenlemesini çok önemli görüyorum.

* Yenilenebilirde ihalenin en önemli şartı elektrik üretiminde kullanılacak yüksek teknolojinin ülkemizde üretilmesi olacak. Bu millet yapar. İhaleye çıkarılan en az yüzde 80 yerlilik ve 15 yıl AR-GE şartı getirdik. Yenilenebilir enerji ile diğer sektörlerde de yerli üretim artışını istiyoruz.

* Dünyadaki en büyük güneş tarlası olacak Konya Karapınar için önümüzdeki ay ihaleye çıkılıyor. Yatırım bedeli 1,3 milyar dolar olarak hesaplandı.

'YA KARANLIKTASIN NE AYDINI'

* Nükleer santrallerde de mümkün olduğunda teknolojiyi hakim kılmaya çalışıyoruz. Diğer bir yatırım ise su kaynaklarıdır. Adeta hidroelektrik konusunda devrim yaptık. Ülkemizde özel sektörün eliyle değerlenecek duruma getirdik. Bugünkü açılış programımızda hidroelektrik santrallerinin 33 tanesinin açılışını yapıyoruz. Eskiden su akar Türk bakar derlerdi, şimdi su akar Türk yapar diyorlar.

* Greenpeace'ciler bizim Karadeniz'e zaten hep bela olmuştur. Elektrik üretirsin önüne dikilirler, söze gelince de aydın diye geçinirler ya karanlıktasın ne aydını. Biz insanlığın karanlıkta yaşamasını istemiyoruz. Ülkemin insanı da bu aydınlığı şehir köy her yerde yaşayacak. İçme suyu bulmakta zorlanan ülkeyken onu da başarmalıyız. Sularımızdan içme, kullanma ve enerji elde edilecek suyu oluşturmalıyız. Baraj yapımında atılan adımlar israfımızı ortadan kaldırdı.

* Sabır ve kararlılıkla hepsini aşıp kurulu gücümüzün hidroelektrik kaynakların olduğu güne geldik. Diğer bir yenilenebilir enerjimiz ise çöptür. Hatta fabrikaların atık ısıları ve hayvansal atıklardan enerji üreten enerji santrallerimiz bile var. Jeotermal kaynaklarımızı turizmde de kullanmak istiyoruz. 11 jeotermal tesisimiz de bu alanda önemli adımlarımızı gösteriyor. Doğalgaz tesislerimiz de ciddi öneme sahip. Bugün 23 santrali hizmete açıyoruz. Herbirinde ciddi yatırım olan tesisleri ülkemize kazandırmış oluyoruz.

'BİZİM İKİ GÖZÜMÜZÜ ÇIKARMAYA ÇALIŞANLAR KAYBETTİKLERİ GÖZLERİYLE KALACAKLAR'

* Bu tablo ülkemiz için önemli. Ülkemiz terör örgütleri, ihanet çeteleriyle hedeflerinden uzaklaştırılamayacak bir ülke olduğunu göstermek zorundadır. Terörün hakkından gelmek bizim için kolaydır. Karşımızdaki PKK 3-5 bin teröristen, DEAŞ sadece teröristen ibaret değil, FETÖ ortadaki ihanetçilerden ibaret değil. Tamamının gerisinde farklı güç, destek projeler var.

* PKK hala ortada çünkü bir takım güçler bu örgütün bitmesini ülkemizin huzura kavuşmasını istemedi. PKK'nın Kürt kardeşlerimiz adına terör estirmesi için ortada hiçbir sebep yoktur. Örgütün en çok kanlarını döktüğü insanlar Kürt kardeşlerimizdir. Tarihinin en şiddetli saldırılarını bu dönemde gerçekleştiriyor. DEAŞ sürekli eylem çabasında bunların İslam'la alakası yok. FETÖ ihanet çetesi dünyanın dört bir yanında ülkemizin alehine faaliyet göstermek için çalışıyor.

* Bir şehirde eskiden haset birisi yaşarmış. Bu mesele yöneticinin kulağına gitmiş. Sana ne dilersem onu vereceğim ama bir şartla demiş istediğin şeyin iki katını komşuna vereceksin demiş yönetici. Düşünmüş haset talebim bir gözümün çıkarılması demiş. Sebebini sormuş yönetici. Maksat komşunun iki gözü çıksın. Evet pek çok çevrenin maksatı komşunun iki gözü çıksın. İsteseniz de istemesiniz de biz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacağız. Batı dünyası istediği kadar teröristi Batı şehirlerinde barındırsın. Ne yaparlarsa yapsınlar bir gün gelecek onları da vuracak.

* 15 Temmuz darbe girişimini geçtik Allah'ın izniyle. Bundan sonra da her türlü durumu boşa çıkararak yola devam edeceğiz. Bugün terör örgütlerine kucak açanlar artık kendinizi gizlemeniz mümkün değil. Terör örgütü işte. PKK'nın yan kolu YPG. Apaçık bunlar ortadayken hala siz bunu savunuyorsanız DEAŞ'ı diğer bir terör örgütüyle yokedeceğinizi düşünüyorsanız bunu kimse yutmaz. Yarın onların hedefi haline gelmekten kurtulamayacaklar. Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaklar.

* Bu işlerde erken kalkan yol alır. Yatırımlarıyla ülkelerine güvenliklerini gösteren işadamlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu yatırımların ülkemize kazandıranları tebrik ediyorum.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

* Bugün 158 yeni enerji üretim tesisinin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. 5 milyar dolar tutarında üretim tesisleri ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Enerji ile ilgili kurulu kapasitemizin 2,5 kat artmasının anlamı şudur; Türkiye büyüdü. Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yıl içinde alternatif enerji kaynakları ne de kapasitenin bu ölçüde büyümesinden söz edebilirdik.

* Kurulu gücümüzün büyümüş olması çok önemli ama bu büyümenin şekli daha önemli. Orada da 10 yıl önce devletin yapıp işlettiği enerji tesisleri toplamından yüzde 65'ten fazlayken yüzde 35'in altına düşmüştür. Kamu özel sektör işbirliği en güzel uygulanan model olarak kendini ispat etmiştir.

'2023'E KADAR ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ AZALACAK'

* Kıt kaynakları kullanmadan özel sektörün imkanlarıyla kapatılmış bu alanda Türkiye enerji arz güvenliği bakımından önemli bir konuma yükselmiştir. Hükümetimizin gündeminde enerjide çeşitliliği artırmak vardır. Enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

* Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor. Kömür olarak zengin bir ülkeyiz. Yerli kömürle enerji üretmek cari açığımıza katkı sağlayacak. Bununla ilgili bazı teşvik ve tedbirleri almış durumdayız. Termik santral kuracaksanız bunu yerli kömürle yapmanız halinde kolaylıklar sağlanacak. Yerli tesisin kurulması teşvik edilmiş olacak.

'TAŞINABİLİR YÖNTEMLE DOĞALGAZ BAĞLANTISI SAĞLAYACAĞIZ'

* Rüzgar güneş ve alternatif enerji kaynaklarıyla çeşitliliğimizi artırma yönünde bundan sonraki projelere hız vereceğiz. Dün Erzincan Üzümlü ve diğer 40 ilçemize doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdi. Hali hazırda 76 ilimizde doğalgaz var. 2018 yılına kadargeride kalan 5 ilimizi de doğalgazla buluşturacağız. Sadece iller değil ilçelere de doğalgaz bağlantısını bağlamaya ve doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Sabit iletim hatlarıyla her ilçeye doğalgaz vermemiz kolay olmayabilir. Taşınabilir yöntemlerle doğalgaz bağlantısını mümkün kılacağız.

* Enerjide Türkiye sadece kendi enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke olmanın yanı sıra Avrupa, Balkanlar ve bölgemizdeki birçok ülke için enerji geçiş güzergahını oluşturuyor. Enerjiyi tüketen ülke olmakla beraber diğer ülkelere de enerjinin güvenli aktarılması için büyük projelere ev sahipliği yapıyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Türk Akımı, Mavi Akım ve benzeri projeler ifade edilebilecek önemli yatırımlardır. Bütün hepsini kamu bütçesiyle yapmak zordur. Geçmişteki gibi başladığınız proje 5-10-15-20 yılda bitmez. Ak Parti iktidarının en önemli özelliği verdiği sözlerin sonuna kadar arkasında durmaktır.

'YÜZDE 5 ÜZERİNDE BÜYÜME HEDEFLİYORUZ'

* Önümüzde yapacak çok işimiz var; 2023-2053. Bunlar için büyümeye üretmeye devam etmeliyiz. 2017'de büyümemizi daha da hedef olarak artırdık. 2017-2018-2019'da yüzde 5 üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Kapasite artışını da sağlamak zorundayız. Buna yönelik de çalışmalarımız planlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.

* Az önce de sayın bakanım ifade etti enerji arz kapasitesi bakımından Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi konumundayız. 1998'de sadece 7,8 mw rüzgar enerjisi yatırımı mümkünken bugün 500'ün üzerine çıkmıştır. Yenilebilir ise 12 binden 32 bine yükselmiş durumda. Ne kadar alternatif enerji kaynağı üretirsek o kadar dışa bağlılığımız azaldığı gibi cari açığımıza da katkı sağlanacaktır. Yeni tesislerimizin hayırlı olmasını diliyporum. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından notlar;

* Kömür sahalarımızı eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkarıyoruz. En ucuz elektriği bizlere sağlayan firmalara veriyoruz. Özel sektörümüzün ucuz elektrikle vatandaşımızın kamunun da kazanacağı kazan kazan kazan ekosistemini oluşturuyoruz. İhale sistemimizin başında iş güvenliği, en ileri teknolojilerin kullanılması amaçlanıyor.

* Özel sektörle birlikte BOTAŞ'la ikinci projemizi hayata geçireceğiz. Doğalgaz depolama alanında da çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk gazı ocak ayında basacağız. Silivri'de kapasite artışının yanı sıra, depolama alanında stratejik olarak amaçladığımız noktaya ulaşarak daha büyük depolama alanının lansmanını yapacağız. 

* Teknoloji transferi diğer amacımız. Bu kadar büyük potansiyele sahip ülkemizin enerji alanında büyümesini beklemek, ülkemize ve milletimize büyük haksızlık. YEKA ile teknoloji alanında Türkiye'nin dünyayla yarışır hale getiriyoruz. 15 yıl süreyle AR-GE yapma şartını kabul etme hususu ile önemli bir adım atmaya başlıyoruz. 15 yıllık elektrik alım garantisi, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme ile ucuzu hedefliyoruz. 15 yıllık Ar-Ge ve yerli üretimle birlikte ülkemiz kazanacak.

'BATI'DA NE VARSA DOĞU'DA DA O OLMALI MANTIĞIYLA ÇALIŞIYORUZ'

* Bin metrekare Karapınar HES bu yıl tamamlanacak. Rüzgar alanında da 2017'nin ilk çeyreğinde benzer adımları atacağız. Bir taraftan geleceğe adım atarken diğer yandan çalışmalarımızı bugüne göre sürdürüyoruz.

* Marmara'dan Güneydoğu Anadolu'ya 52 şirketimizle 158 tesisimizle değişen ve büyüyen Türkiye'nin en önemli resimlerinden bir tanesi. 5 milyar dolarlık enerji yatırımları ile Türkiye'nin gücüne güç katıyoruz. Bırakın eskiden toplu açılışları bir tanesinde bile bütün herkes katılır, sonra o temeller atılsa da heba olur giderdi. Her zamankinden daha çok çalışmaya devam ediyoruz. Batı'da ne varsa Doğu'da da o olmalı mantığıyla çalışıyoruz.

* 2020'ye kadar özel sektör eliyle 18 milyar TL, devlet eliyle 12 milyar TL toplam 30 milyar TL'yi aşan bir yatırımla elektrikte modernleşme, iyileştirme için adımlar atıyoruz. Vatandaşlarımızın en kaliteli hizmeti almalarını sağlıyoruz. Bizim milletimiz her şeyin en iyisini hakediyor. Son 14 yılda olduğu gibi Ak Parti'ye böyle büyük eserler kazandırmak nasip oldu.

* Bir kez daha altını çizmek isterim ki tüm paydaşların kazandığı huzur ve istikrara katkı sağlayacağına inandığımız tüm projelerin doğal tarafıyız. Yeter ki insanlar enerjiyi barış için paylaşmaya devam etsin.

 

Kaynah: Habertürk

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal