Çukurova'da Muz Üretim Alanları Büyüyor

Türkiye'nin ciddi tarım merkezlerinden Çukurova'da, muz üretim alanları son iki senede % 400 büyüdü.

20.06.2020-18:18 - (Son Güncelleme: 20.06.2020-17:57) Çukurova'da Muz Üretim Alanları Büyüyor

Türkiye'nin ciddi tarım merkezlerinden Çukurova'da, muz üretim tarlaları son iki senede % 400 genişledi.

Mersin ile Antalya'dan sonra en çok muz üretilen şehir olma niteliğini taşıyan Adana'da, çiftçilerin yeni gözdesi muzun yetiştirildiği sera sayısı her geçen gün çoğalıyor.

Adanalı çiftçiler muz üretimini tercih etmeye başlarken, iç pazarın muz gereksinimini dış alıma gerek kalmadan karşılayabilmeyi amaçlıyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, AA muhabirine açıklamasında, birkaç sene öncesine dek Türkiye'nin muz gereksiniminin büyük kısmını dış satımla karşılamaya mecbur kaldığını öne sürdü.

Son senelerde de bilhassa Akdeniz'e kıyısı olan şehirlerde muz üretiminin çokça arttığını ve ülke gereksiniminin büyük kısmının yerli üretimle karşılanmaya başlandığını belirten Doğru, "Bundan 2 yıl önce Türkiye'nin toplam muz üretimi 450 bin tonken, verilen destekler ve sübvanse kredilerle muz serası yatırımına yönelen üreticiler sayesinde 2019 yılında üretim 650 bin tona yükselmiştir. 2020'de ise yeni yapılan seraların kullanılmaya başlanmasıyla 870 bin tonun üzerinde muz rekoltesi bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de muz kullanımının kişi başı hemen hemen 7,5-8 kg olduğunu, toplam kullanımın da 800-850 bin ton olarak yapıldığını belirten Doğru, "Eskiden bu tüketimin yarıdan fazlasını ithalat yoluyla karşılarken 2021 yılında yeni seralarla birlikte muz tüketiminin tamamını yerli üretimle karşılayacağımızı düşünüyorum." şeklinde konuştu.

ADANA'DA ÜRETİM ALANI 2 SENEDE % 400 ARTTI

Adana'nın son 2 sene içinde muz üretiminde ciddi adımlar attığının altını çizen Doğru, karpuz ile narenciyeyle anılan şehrin muz üretiminde de öncü şehirlerden birisi olma yolunda hızlıca yol aldığını belirtti.

Doğru, 2018 senesinde 330 dekar alanla başlayan muz üretiminin 2 sene içerisinde inanılmaz bir ivmeyle yükseldiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"2019 yılında bu rakam 729 dekara, 2020 yılının ilk 6 ayında ise 1700 dekara çıktı. Yani sadece 2 yıl içinde muz üretim alanımız yüzde 400 artış gösterdi. Bu yıl için 20 bin ton üretim beklemekteyiz. Bu rakamın birkaç yıl içinde 100 bin tonu rahatlıkla geçeceğini söyleyebilirim. Adana, karpuzu ve narenciyesiyle anılan bir kent. Devletimizin de desteğiyle Adana'yı yerli muz üretiminde marka ve lider bir kent haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bunun için muz ithalatında alınan yüzde 145'lik gümrük vergisinin dolar cinsinden sabitlenmesini istiyoruz. Bu sayede yurt dışıyla daha kolay rekabet edebilir hale geliriz."

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Cahit İncefikir de Adana'nın muz üretiminde ciddi bir merkez durumuna geleceğini düşündüğünü kaydetti.

Adana'da çitfçilerin muza talebinin olduğunu belirten İncefikir, "Bu ilginin daha da artan bir ivmeyle yükseleceğine inanıyorum. Her gün yeni bir muz serası ile karşılaşıyoruz. Kilogramı en az 5-5,5 liradan satılan ve neredeyse 4 mevsim tüketilebilen muz, Adana için müthiş bir alternatif ürün. Sera ürünü olduğu için de doğal felaketlerden etkilenme şansı düşük. Bu nedenle bölgedeki üretici, narenciye ve karpuz yerine muza dönmeye başladı." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal