Covid-19 Suudi Arabistan'da Petrol Ekonomisini Olumsuz Etkiledi

Ekonominin mihenk taşının petrol olduğu Suudi Arabistan'da Temmuz 2020'den itibaren katma değer vergisi oranı yüzde 5'ten, yüzde 15'e yükseltilecek.

11.05.2020-16:23 - (Son Güncelleme: 11.05.2020-16:51) Covid-19 Suudi Arabistan'da Petrol Ekonomisini Olumsuz Etkiledi

Ekonominin mihenk taşının petrol olduğu Suudi Arabistan'da Temmuz 2020'den itibaren katma değer vergisi oranı yüzde 5'ten, yüzde 15'e yükseltilecek.

Riyad yönetimi, coronavirüsün etkileri ve petrol gelirinin düşmesiyle başa çıkmak için son zamanlarda uhayata geçirdiği kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi çerçevesinde, haziran ayından itibaren yüksek standartlı yaşam maliyeti ödeneğini durdurma kararı aldı.

KDV'NİN YÜZDE 15'E ÇIKARILMASI KARARI
Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, söz konusu tedbirlerin içinde Temmuz 2020'den itibaren katma değer vergisi oranının yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının da bulunduğunu ifade etti.

Alınan kararların ülke ekonomisini salgından en az zararla çıkarmak için önemli olduğunavurgu yapan Cedan, bu tedbirlerin, krizin sağlık sektörüne, sosyal hayata ve ekonomiye olumsuz etkilerinin düşürülmesi için birtakım faaliyetlerin durdurlması yönündeki kararların tamamlayıcısı olduğunu akaydetti.

26.66 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE
Cedan, devlet kurumlarında bazı harcama kalemlerinin iptali veya ertelenmesini, mali yıl için planlanan büyük projelerin uygulama programlarına yönelik kredilerinin düşürülmesini içine lanan kemer sıkma önlemlerinin, 100 milyar riyal (26.66 milyar dolar) değerinde olduğunu söyledi.

Öte yandan Suudi Arabistan, bütçesinin yüzde 70'i petrole bağlı, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve üretimde üçüncü sırada yer alan bir ülkedir.

Koronavirüs nedeniyle ham petrol ihtiyacında yaşanan gerilemeden dolayı yılbaşından bu yana fiyatlarda yüzde 60 düşüş söz konusu oldu. Ayrıca Suudi Arabistan bütçesi, bu yılın ilk çeyreğinde (9,1 milyar dolar) açık verdi.

MOODY'S, KREDİ GÖRÜNÜMÜNÜ NEGATİF YAPTI
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Suudi Arabistan'ın "A1" seviyesindeki kredi notunu korurken, görünümünü "durağan"dan "negatif"e dönddürdü.

Yüzde 6,4 olan bütçe açığı, yerini koronavirüsün yaygınlaşması sonrasında yüzde 7 ila 9 arasında bir yükseliş beklentisine bıraktı.

RİYAD'IN 2020 BÜTÇESİ
Suudi Arabistan 2020 bütçesine yönelik gerçekleşen bilgilenddirmede, bu yılki gelirlerin 222 milyar dolar, harcamaların ise 272 milyar dolar olacağı buna göre 50 milyar dolar açık beklendiği söylenmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal