Coronavirüsün Etkisiyle Yerli ve Milli Tohum Tüketimi Artacak

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Akcan, coronavirüs salgını sebebiyle tohum ithalatında meydana gelen problemlerin yerli tohum üreticileri için bir şans olduğunu ifade ederek, "Üreticilerimiz yerli ve milli tohumlarımızı daha çok kullanacak." diye konuştu.

14.04.2020-14:18 - (Son Güncelleme: 14.04.2020-14:07) Coronavirüsün Etkisiyle Yerli ve Milli Tohum Tüketimi Artacak

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Akcan, coronavirüs salgını sebebiyle tohum ithalatında meydana gelen problemlerin yerli tohum üreticileri için bir şans olduğunu ifade ederek, "Üreticilerimiz yerli ve milli tohumlarımızı daha çok kullanacak." diye konuştu.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, açıklamasında, coronayla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı" başlatıldığını anımsattı.

Bahsedilen program kapsamında tohumda % 75 hibe desteği verildiğine dikkat çeken Akcan, desteğin gıda arzının sürekliliği adına mühim olduğunu dile getirdi.

Akcan, Türkiye'de sertifikalı tohum kullanımında doğru olmayan yönlendirmeler olduğuna işaret etti. İthal tohumlarında verimin daha yüksek olduğu ve kaliteli olduğu gibi bir düşüncenin hakim olduğunu belirten Akcan, fiyat avantajından sebebiyle de çiftçilerin ithal tohum seçedebildiğini söyledi.

Corona salgını sebebiyle tohum ithalatı yapılamayacağının altını çizen Akcan, şu ifadeleri kullandı:

"2020'de paranız olsa bile tohum alamayacaksınız. Ülkeler tohum satışına kısıtlama getiriyor. Salgın nedeniyle meydana çıkan sorunlar yerli tohum üreticilerimiz için bir şanstır. Bu süreçte verilen tohum desteğiyle beraber, üreticilerimiz yerli ve milli tohumlarımızı daha çok kullanacak. Çiftçiler, bizim ürettiğimiz tohumların da en az ithal tohumlar kadar verimli ve kaliteli olduğunu görünce ithal tohumdan uzaklaşacak. Çiftçi yerli tohumu ürünlerini kendi gözüyle görüp anlarsa bir daha ithal tohum kullanmaz."

YERLİ TOHUM FİRMALARI ÇİFTÇİLERLE DAHA ÇOK İLETİŞİM KURMALI

Akcan, bilhassa mısır, ayçiçeği ve pamuk tohumlarının dışardan alındığını ifade ederek, bu gibi ürünlerde yerli ve milli tohumların kullanılmasının ülke tarımına ve ekonomisine katkılarının oldukça fazla yüksek olacağını belirtti.

Yurt dışından tohum şirketlerin güçlü reklam ve pazarlama ağları olduğuna işaret edeen Akcan, bilhassa bu dönemde yerli tohum üreticilerine çiftçilerle daha fazla iletişim kurmalarını önerdi.

Akcan, bütün dünyanın ve ülkenin zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, bu dönemde herkesin elini taşın koyarak yerli üretimin artırılması gerektiğini ifadelerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal