Coronavirüs Sonrası Çöken İnşaat Sektöründe Toparlanma Sancılı Olacak

Coronavirüs sonrası şantiyelerin kapatılması ve proje iptalleri sebebiyle zor bir zamandan geçen inşaat sektörü ekonomisinde önemli küçülme bekleniyor.

19.05.2020-14:40 - (Son Güncelleme: 19.05.2020-14:17) Coronavirüs Sonrası Çöken İnşaat Sektöründe Toparlanma Sancılı Olacak
Coronavirüs sonrası şantiyelerin kapatılması ve proje iptalleri sebebiyle zor bir zamandan geçen inşaat sektörü ekonomisinde önemli küçülme bekleniyor.

Dünya ekonomisi, coronavirüs pandemisi sebebiyle tarihte emsali görülmemiş bir krizin eşiğine gelirken, sürecin her alanda olduğu gibi inşaat sektörü açısından da ciddi sonuçlar doğurması öngörülüyor.

Bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de tesiri altına alan coronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerin içerisinde yer alan inşaat, gerek yarattığı istihdam gerekse de büyüklüğü açısından bilhassa gelişmekte olan ülkelerde lokomotif vazifesini üstleniyor.

Salgın döneminde satış ofisleri ve şantiyelerde salgının bulaşmasını engellemeye yönelik alınan önlemler küresel anlamda inşaat sektöründe işleyişi ciddi oranda aksatırken, sözleşme ve proje iptali ya da gecikmelerinin yanında eve kapanan tüketicinin ciddi oranda azalan gayrimenkul talebi sektörü güç durumda bıraktı.

Çimentodan hazır betona, tuğladan makineye 200'den çok alt sektörle bağlantısı olan inşaat sektörü bakımından tedarik zincirindeki aksamalar da bir başka kırılganlık etkeni ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda virüs sürecinde sektörde işlerin durması milyonlarca kişinin işsiz kalmasına sebep oldu.

Yurt dışı müteahhitlik sektörü bakımından değerlendirildiğinde de virüs sonrası ülkelerin kapatılması sebebiyle ortaya çıkan aksaklıkların, hukuki açıdan şirketlere ekstra maliyetlerin binmesine sebep olabileceği, mücbir nedenlere yer verilmeyen sözleşmelerde yükümlülüklerinin yerine getirilememesi sebebiyle tazminatların gündem olabileceği konuşuluyor.

Deloitte'nin inşaat sektöründe coronavirüsün etkilerine dair yayımladığı bir raporda, virüs sebebiyle sözleşme iptalleri ve proje gecikmeleriyle karşılaşan inşaat sektöründe, tedarik zinciri kesintisinin de ciddi bir problem olarak öne çıktığının altı çiziliyor.

Sektöre salgının tam yansımasının değerlendirilmesi için halen erken olsa da sürecin haziran sonrasına sarkması halinde büyük projelerde ciddi gecikmeler beklendiği belirtilen raporda, virüsün inşaat sektörüne etkisinin de hem operasyonel hem de finansal bakımdan olacağı bekleniyor.

Raporda, operasyonel yansımalar "mevcut sözleşmelerde gecikme ve fesih", "şantiyelerde güvenliğin sağlanması ve bekleme maliyetleri", "tedarik zincirinde bozulma nedeniyle arzın yavaşlaması ve malzeme, ekipman ve işçilik fiyatlarında artış" ile "hastalığın mevcut iş gücü mevcudiyeti üzerindeki olumsuz etkisi ve nitelikli çalışanların elde tutulmasına yönelik maliyet" başlıkları altında bir araay geliyor.

Sektörle ilgili finansal etkilere de yer verilen raporda, "İptal edilen ya da ertelenen proje sözleşmeleri inşaat sektörü gelirini orta vadede olumsuz etkileyecek. Şirketlerin işletme sermayesi ve likidite pozisyonları üzerinde önemli bir stres oluşacak. Fon sahiplerinin yeni ya da destekleyici yönde sermayeye erişimi beklenenden daha uzun sürebilir. Bu nedenle şirketler ve fon sahipleri arasında erken bir birleşme önemli olacak." denildi.

Avrupa aracılığıyla açıklanan verilere bakıldığında, virüs sonrası boşalan şantiyelerin tesiriyle inşaat sektörü Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya'da bitti.

IHS Markit Euro Bölgesi İnşaat Sektörü Toplam Aktivite Endeksi, nisan ayında 15,1 ile rekor düşük düzeye geriledi. Martta 33,5 düzeyinde olan endeks, şubat ayında 52,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Sektörün üst üste 2 ay sert küçülmesinde bilhassa İtalya ve Fransa başı çekti. Almanya'da da bu düşüş oranla daha yavaş olsa da belirgin seviyede gerçekleşti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal