Coronavirüs, Sarımsak Fiyatını Artırdı

Coronavirüs salgını döneminde, bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen sarımsağın fiyatı ciddi oranda yükseldi. Yalnızca Nisan ayında % 46,18 oranında artış yaşandı. Kayseri Yaş Meyve ve Sebze Hal Müdürü Osman Demirel, "Sarımsağın fiyatının yüksek olmasının nedeni mevsim ve coronavirüstür" ifadesini kulla

06.05.2020-13:10 - (Son Güncelleme: 06.05.2020-13:02) Coronavirüs, Sarımsak Fiyatını Artırdı
Coronavirüs salgını döneminde, bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen sarımsağın fiyatı ciddi oranda yükseldi. Yalnızca Nisan ayında % 46,18 oranında artış yaşandı. Kayseri Yaş Meyve ve Sebze Hal Müdürü Osman Demirel, "Sarımsağın fiyatının yüksek olmasının nedeni mevsim ve coronavirüstür" ifadesini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı verilerini paylaştı. Nisanda en fazla fiyat artışı olan ürün % 46,18 ile sarımsak oldu. Şifa kaynağı olarak da kullanılan sarımsak, Kayseri Kocasinan ilçesi Tanpınar mahallesinde bulunan Yaş Meyve ve Sebze Halinde yerli yaş sarımsak, ithal temizlenmiş yaş sarımsak ve ithal kuru sarımsak olmak üzere üç farklı türde satışı yapılıyor. Sebze ile meyve fiyatlarında iklim şartlarının belirleyici olduğunu dile getiren Kayseri Yaş Meyve ve Sebze Hal Müdürü Osman Demirel, "Sarımsağın fiyatının yüksek olmasının nedeni mevsim ve coronavirüstür. Virüs nedeniyle ithalat ve ihracat çok etkilendi. Sarımsağın büyük bir bölümü Çin bölgesinden geliyor. Çin'den ürün gelmeyince ister istemez sarımsak fiyatlarında da artış oldu. Yerli üretime geçildiğinde fiyatlar da kendiliğinden düşecektir. 6 Mayıs itibarıyla Kayseri'de sarımsağın hal çıkış fiyatı yerli yaş sarımsak 12-17 TL arası, Mısır'dan Mersin'e gelen ithal temizlenmiş yaş sarımsak 35-37 TL, Çin'den gelen ithal kuru sarımsak ise 47-50 TL arasında" şeklinde konuştu.

Meyve sebze halinde 32 senedir işletmecilik yapan Enver Şahin de, "Bize sarımsak Mısır'dan geliyor, Mersin'den temin ediyoruz. İthal temizlenmiş sarımsağın bize geliş fiyatı 27-28 TL civarında, bizde pazarcıya 30-32 TL arasında satıyoruz. Yerli sarımsağın piyasada yer almasıyla fiyatlar düşecektir. Meyve sebzenin durumu yüzde 90 iklime bağlıdır. Yerli ile ithal sarımsak arasında çok fark yok" dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal