Coronavirüs Küresel Gaz Piyasasına Tarihin En Büyük Şokunu Yaşatacak

Coronavirüs pandemisi ve kuzey yarım kürede yaşanan ılık kış koşulları sebebiyle küresel doğal gaz talebinde yaşanması öngörülen % 4'lük iniş, küresel gaz talebinde senelik temelde tarihin en büyük inişi olarak kaydedilecek.

10.06.2020-12:05 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-11:52) Coronavirüs Küresel Gaz Piyasasına Tarihin En Büyük Şokunu Yaşatacak

Coronavirüs pandemisi ve kuzey yarım kürede yaşanan ılık kış koşulları sebebiyle küresel doğal gaz talebinde yaşanması öngörülen  % 4'lük iniş, küresel gaz talebinde senelik temelde tarihin en büyük inişi olarak kaydedilecek.

Coronavirüs ve kuzey yarım küredeki ılık kış koşulları sebebiyle küresel doğal gaz talebinin 2020'de  150 milyon metreküp azalışla, 3 trilyon 850 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. % 4'lük bu iniş, küresel gaz talebinde senelik temelde tarihin en büyük düşüşü olarak kaydedilecek.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Gaz bu yılın raporuna bakıldığında, küresel doğal gaz piyasalarında talep ciddi oranda gerilerken, bu sene Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa ile Asya benzeri gelişmiş piyasalarda gaz talebindeki azalış %e 75'e varabilir.

Bu sene küresel gaz talebinin de 150 milyar metreküp azalışla, 3 trilyon 850 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşeceği bekleniyor. % 4'lük bu gerileme, küresel doğal gaz talebinde senelik temelde tarihin yaşanan en büyük inişi olacak. Aynı zamanda, bu oranın 2008 ekonomik buhranı sebebiyle gaz talebinde görülen azalışın 2 katı olacağı belirtiliyor.

Diğer taraftan, coronavirüs salgını küresel petrol ve gaz piyasalarında arz çoğalmasına sebep olurken, bu sektörlerdeki harcamaların azalmasına ve yatırım planlarının da kısa zamanda ertelenmesini beraberinde getirecek.

Gaz tedariğinin artmasında öncü olan ABD kaya gazı, Orta Doğu ile Rusya petrol fiyatlarındaki dibi görüş ve talepteki belirsizlik sebebiyle baskı altında bulunuyor.

Küresel gaz piyasalarında gelecek sene bir sıçrama olması öngörülse de de bu büyümenin buhran öncesi dönemdeki beklentileri yakalayamayacağı düşünülüyor. Küresel gaz talebinde gelecek yıldan sonra talebin en çok Çin ile Hindistan'da görülmesi tahmin ediliyor.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) de uluslararası gaz ticaretinin itici kuvveti olacak. Son iki senede LNG projesi yatırımları Kuzey Amerika, Afrika ile Rusya'da ek ihracat kapasitesi oluşması temin edilecek.

PANDEMİNİN ETKİSİ KALICI

IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı açıklamada, doğal gazın var olan krizden şimdiye dek petrol ve kömüre kıyasla daha az etkilendiğini ifade ederek, "Fakat, doğal gazın da mevcut krize karşı bağışıklığı olduğunu söyleyemeyiz. Bu yıl talepteki rekor düşüş, güçlü şekilde büyümeye alışmış bir endüstri için şartların dramatik bir şekilde değiştiğini gösteriyor." diye konuştu.

Küresel gaz talebinin önümüzdeki iki sene içerisinde aşamalı olarak toparlanacağını belirten Birol, "Bu, işlerin hızlı bir şekilde normal haline döneceği anlamına gelmesin. Kovid-19 salgını büyüme oranlarını küçülterek ve belirsizlikleri artırarak piyasadaki gelişmeler üzerinde kalıcı bir etki yapacak." açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal