Çalışma Hayatına Pandemi Ayarı

Meclis’ten geçen Torba Yasanın, çalışma yaşamı ile ilgili düzenlemeleri pandemi koşullarına göre düzenlendi. Düzenleme, esnek çalışmadan, bazı durumlarda teşviklere kadar, bir dizi yenilik getirdi.

23.10.2020-15:47 - (Son Güncelleme: 24.10.2020-09:24) Çalışma Hayatına Pandemi Ayarı

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Sigorta prim ve borçlarla, çalışma yaşamını düzenleyen, varlık barışını da içeren, 43 maddelik torba yasa Meclis’ten geçti.

Meclis’te, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek, kanunlaşan, torba teklif, istihdam teşvikleri, vergi düzenlemeleri konularını düzenliyor.

TORBA, VATANDAŞ VE FİRMALARA GÖRE İKİYE AYRILIYOR!

Torba teklifin içeriği, firmaları ilgilendiren ve vatandaşı ilgilendiren diye ikiye ayrılıyor.

Çalışma yaşamı ile ilgili bölüm ise hem vatandaşı hem de şirketleri ilgilendiriyor.

25 yaşından küçük ve 50 yaşından büyüklere yönelik, esnek çalışma modeli getiriliyor.

Dr. Murat Özveri, bu yaş grubu çalışanların, tazminatsız iş akitlerinin bitirilebileceğini belirterek, ‘Sosyal güvenlik hakkı Anayasa ila korunuyor. Primli bir sistemin işleyebilmesi için taraf iradelerinin sınırlandırılması gerekir. Tarafların mutabakatı her zaman hukukilik getirmez’ diyor.

KAYIT İÇİNE GİRMEK İSTEYENE TEŞVİK GELİYOR

Geçmişte iş başlamadan önce çalışanları bildirme zorunluluğu bulunuyordu. Yine de kayıtdışı çalıştıran işverenlere, bu durumu bildirmeleri halinde teşvikler getirilecek. Dr. Özveri, ‘İşçi, kayıt dışılığı ihbar ederse, ücret ve ücrete bağlı tüm haklarından feragat etmiş sayılıyor’ sözleriyle kayıt dışı çalışmalarda, ihbar mekanizmasının kapandığını savunuyor.

Bir veya birden fazla işveren tarafından 10 günün altında çalışanlar için yaşlılık sigortası priminin zorunlu olmaktan çıkarılmasını ise Dr, Özveri, işverenin aynı çalışanı farklı yerlerde çalıştırarak, yaşlılık sigortası primini by pass edebileceğini söyledi.

İŞE GERİ DÖNÜŞTE 20 NİSAN KOŞULU

Pandemiyle birlikte Ocak 2019 ile Nisan 2020 tarihlerinde çalışırken, işten çıkarılanların, işyerlerine dönmesine yönelik de, torba yasa, düzenlemeler getiriyor.

Buna göre, iş yeri Nisan 2020’ye kadar işten çıkarılan personelini, yasanın çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde geri alması durumunda, gelir desteğinden yararlandırılacaklarını ve kısa çalışmaya ilişkin koşullardan yararlandırılacaklarını kaydediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal