Çalışanların Yıllık İzin Süreleri

İş kanununda yer alan 4857. madde gereğince sigortalı olarak çalışan her birey, yaşına ve çalışma süresine bağlı olarak en az bir yıl boyunca aynı işletmede çalıştığı takdirde ücretli olarak yıllık izin almaya hak kazanmış olur.

21.03.2020-06:52 - (Son Güncelleme: 21.03.2020-06:49) Çalışanların Yıllık İzin Süreleri

Bununla beraber bireylerin yıllık izin süreleri aynı işletmede sigortalı olarak çalıştıkları gün sayısına göre farklılık göstermektedir.

İş kanununda yer alan 4857. madde yıllık ücretli izin konusundan detaylı olarak bahsetmektedir. Bu maddenin detaylarında yer alan bilgiye göre:

- En az 1 yıl ve en fazla 5 yıl aynı iş yerinde devamlı olarak çalışan bir kişi (5. yıl da bu süreye dahildir); 14 gün ücretli olarak yıllık izin kullanma hakkına sahip olur.

 - En az 6 yıl ve en fazla 14 yıl aynı iş yerinde devamlı olarak çalışan bir kişi; 20 gün ücretli olarak yıllık izin kullanma hakkına sahip olur. 5 yıldan sonra yıllık izin kaç gün olduğunu merak eden çalışanlar için bu bilgiler önemlidir.

 - En az 15 yıl ve daha fazla aynı iş yerinde devamlı olarak çalışan bir kişi; 26 gün ücretli olarak yıllık izin kullanma hakkına sahip olur.

Yıllık İzin de Yaş Kısıtlaması

Yukarıda verilen bilgilerin yanı sıra şu da unutulmamalıdır! 18 yaşında ve 18 yaşından daha küçük olanlar ve 50 yaşında ve 50 yaşından daha büyük olan çalışanların; çalışma sürelerine bakılmaksızın (bir yıl aynı işletmede çalıştıktan sonra) 20 gün yıllık ücretli izin kullanma hakları vardır. Verilen bu izin süresi alt sınır olup; iş sözleşmeleri ile yıllık ücretli izin süreleri arttırılabilir.

5 yıldan sonra yıllık izin kaç gün ve diğer ücretli izin sürelerini yukarıda bulabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal