Çalışan Anne Doğum Parası 2018 Ne Kadar Olacak?

Doğum parası ne kadar 2018 de ne kadar oldu? doğum parası hesaplama nasıl yapılıyor? Doğum parası başvurusu nereye yapılıyor ? Doğum parası alma koşulları ne? Doğum parası hesaplama Tüm soruların cevapları

13.04.2018-10:03 - (Son Güncelleme: 13.04.2018-11:43)

Çocuğu olanlara kadınlara 300 ile 600 TL arası doğum yardımı, 149 lira süt parası ve iş göremezlik ödeneği veriliyor. Yarım gün çalışma ödeneği de eklenince çalışan yeni anneye devletin ödediği rakam 7500 lirayı buluyor

Devlet yeni anne olanlara parasal destek sağlıyor. Çocuk sahibi olan yeni anneler devletten 4 farklı ödeme alabiliyor. Doğum yardımı ile anneye ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki çocuklarda 600 TL maddi yardım veriliyor. İkinci ödeme ise süt ve emzirme parası adı altında ödemesi yapılıyor.

DOĞUM PARASI ALMANIN ŞARTLARI NE?

Doğum parasını almak için doğum yapan kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapıyor olması, eşinin de kendi işini yapıyor ya da herhangi bir yerde çalışıyor olması yeterli olmaktadır. Her yıl süt parası yeniden güncelleniyor. Bu yıl süt parasının miktarı 133 TL’den 149 TL’ye çıktı. Öte yandan çalışan anneler, doğum izninden dolayı çalışmadıkları dönemin parasını da iş göremezlik ödeneği adı altında devlet tarafından karşılanıyor. Bu ödeneğin tutarı 5 bin 50 lira (5,050 TL)

YARIM GÜN ÇALIŞIP GÜN MAAŞ ALINABİLİNİYOR

Sigortalı çalışan tüm kadınlar doğum yapmaları sonrasında sahip oldukları analık izni ardından birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki tüm doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışarak tam maaş alabilecekler. Engelli çocuğu olanlarda ise farklı bir ayrıcalık sağlanıyor. Engelli çocuğu olanlarda bu süre 12 ay olarak uygulanması kararı verildi. Yarım gün çalışarak, çocuğuyla daha fazla zaman geçiren annelere de devlet teşvik veriyor.

PATRONLAR MAĞDUR EDİLMİYOR

Yarım gün çalışıp tam maaş alan annenin maaşının yarısını patron öderken, 938.5 TL lik kısmını devlet, İşkur aracılığı ile ödeyecek.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIYOR?

Bu haklardan yararlanabilmek için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde ‘İşkur'a müracaat edilmesi gerekecek. İlk çocuğunu doğuran asgari ücretli bir anneye devlet tarafından 300 lira birinci çocuk parası, 149 lira süt parası ve 5 bin 50 lira da iş görmezlik ödeneği bir de bunlara eklenen 1877 lira yarım gün çalışma ödeneğiyle devlet tarafından anneye 7500 lira ödeme yapacak.

DOĞUM PARASI HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

Doğum parası hesaplama şekli aşağıdaki görselde gösterildiği gibi yapılıyor

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal