Bunu Yapanın Cebi Yandı! Cezası 2,5 milyon TL'ye Çıkıyor

LPG piyasasındaki uygunsuzluklara önemli ölçüde idari para cezaları getiriliyor. LPG kaçakçılığı yapanlara kesilecek cezanın alt limiti 1 milyon 250 bin lira, üst limiti 2,5 milyon lira olarak hesaplandı. Mevcut durumda 850 bin lira olarak uygulanıyor.

20.12.2018-11:47 - (Son Güncelleme: 20.12.2018-12:31)

LPG piyasasındaki uygunsuzluklara önemli ölçüde idari para cezaları getiriliyor. LPG kaçakçılığı yapanlara kesilecek cezanın alt limiti 1 milyon 250 bin lira, üst limiti 2,5 milyon lira olarak hesaplandı. Mevcut durumda 850 bin lira olarak uygulanıyor. Akaryakıt kaçakçısının cezasının alt limiti 1.5 milyon lira, üst limiti 3 milyon lira olarak çıkarılıyor.

TBMM’ye iletilen kanun teklifi ile Anayasa Mahkemesi’nin 2016 Nisan ayındaki karara uygun düzenleme de gerçekleştiriliyor. Teklifte, Petrol Piyasası Kanunu bünyesinde lisansların tabi olacağı usuller tekrar düzenlenirken, dağıtıcı lisans sahiplerine verilen geniş yetkilerin seneler itibariyle dağıtıcı lisans sahibi sayısındaki yükselişleri sonucu petrol piyasasında rekabeti bozucu etkisinin olduğuna dikkat çekiliyor.

EPDK BAYİ SAYISINI DÜZENLEYECEK

Dağıtıcı sayısındaki artış neticesindeki özellikle ÖTV ve KDV usulsüzlüğü yapan şirketlerin vergi zayiine sebep olduğu ifade edilen teklifte, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yetkileri daha da ilerletiliyor. Bu doğrultuda dağıtıcı lisansları için bayilik teşkilatı, depolama kapasitesi gibi konularda düzenleme yapılarak, ‘bayi sayısı, depolama kapasitesi konularında sayısal büyüklükte sınırlama yapılamaz’ ibaresi kanun metninden çıkarılıyor. EPDK’nın, lisans sahiplerinden mali yükümlülüklerinin tahsilinde kullanmak üzere Kurulca belirlenecek mevzularda teminat mektubu talep etmesi, teminat mektubu alınacak lisans türlerinin, teminat mektubunun miktarı, türü, hangi kayıtlarda paraya çevrileceği tekrar düzenlenmesi getiriliyor.

AYKIRILIĞA ÖNCE UYARI

Düzenleme ile Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu kapsamında kusur derecesi göz önüne alınarak nitelikli fiiller daha ağır cezaya muhatap olacak şekilde fiili işleyenlerin ekonomik kazançları ile orantılı nispi para cezası getiriliyor. Niteliği itibariyle düzelme imkanı olan fiiller, imkanı olmayan fiiller ve akaryakıt kaçakçılığı bünyesine giren fiiller şeklinde sınıflandırma getiriliyor. Yine kaçakçılıkla ilgisi olmayan ve niteliği itibariyle düzeltme imkanı bulunan mevzuat ihlalleri için de soruşturma açma veya idari para cezası uygulamadan önce ihbar müessesesi getiriliyor. İhtara rağmen mevzuata aykırı durumunu gidermeyene geçici durdurma, devamında para cezası getiriliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal