Berat Albayrak'tan Enflasyon Değerlendirmesi!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekün Mücadele programına yönelik açıklamalarda bulundu. Enflasyonun Kasım ve Aralık'ta aşağı yönlü olacağını belirten Bakan Albayrak, mevduat faizlerinin ise daha da düşeceğini ifade etti.

05.11.2018-13:56 - (Son Güncelleme: 05.11.2018-16:15)

Bir televizyon programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekim ayı enflasyon rakamlarınıele aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, '(Enflasyon) Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı' dediklerini hatırlattı.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten. Eylül ayında fahiş bir fiyatlama algısı oldu ve bu enflasyona yansıdı. Makro datalar gayet doğru bir istikamette olduğumuzu ifade ediyor. Kur ve maliyetlerde azalmayı görmeye başladık, Ekim ayında enflasyonun ciddi olarak yavaşladığını gösteriyor. Dolar 7.00-7.50'dan bu seviyelere geldi. Bu anlamlı şekilde ineceğini görüyorduk. Maliyetlerde, enflasyonda Eylül ayına kıyasla Ekim ayında durumunu gördük. 2018' yılının Ekim ayı 2017'nin Ekim ayına yakın. Kasım ayında çok daha iyi bir seyri bekliyoruz. Pek çok anlamda enflasyonla mücadeleyi görüyoruz. Olumlu seyrin Ekim ayında devam ettiğini. Giyim beyaz eşyada ise Kasım ayında iyileşmeyi göreceğiz. Ortaya çıkarılan rakamlar Kasım Aralık ayları için trendin gayet pozitif olduğu ve yılsonu hedeflerini yakalacağımızı bekliyoruz.

SAĞLAM ADIMLARLA ATIYORUZ

(2500 katılımcı hakkında) Bu rakam ile önemli bir sayıya vardık. Katılım yükseldikçe etkinliği rtacak. Ulaşılan firmaların pazar payına rakamına hacmine baktığımızda çok önemli bir şekilde tahmin ettiğimizden daha yüksek bir rakama ulaştığımızı görüyorum. Burayı belirtmek gerek 2008 en büyük ekonomik kriz olarak geldiğinde 6-8 ay 1 sene birçok ülkeyi etkiledi. Türkiye bu süreci üsteledi. Bu noktaya baktığınızda Ağustos Eylül'de en büyük saldırıyı ekonomi bakımından baktığında 2008'den farklı bir şekilde karşı karşıya kaldı. Türkiye atlatıyor, atlatacak. Ne kadar hızlı atlatırsak, normal büyüme seyrini yakalarsak daha iyi olur. Stratejik müdahalelerle şimdiye kadar atılmayan adımları attık. Bu dönem güçlü ve sağlam adımlarla ilerliyor. Gayet olumlu ve iyi devam ediyor.

MEVDUAT FAİZİ DAHA DA İNECEK

Yüzde 30-40 hatta 50'lere giden faizlerden o kadar hızlı bir normalleşme süreciyle bu duruma geldik ki... Yüzde 30'un altına indi günlük ortalama. Bu çok kritik. BDDK süreci yakından izliyor. Mevduatlar 30'ların üzerine yükselmişti. 20'lerde seyrediyor. Daha da inecek. Maliyetlerin düşmesiyle beraber tek sac ayağı ile alakalı değil. Enflasyonu o yüzden düşürmek için çalışıyoruz. Bu ekosistem normalleşmeye başladığı zaman çok daha güçlü seviyelere geleceğiz. Bu iyileşmeyi Ekim ayında görmeye başladık. Kasım'da daha iyi olacak. Hazine ve devlet bakımından daha aktif dönem bizi bekliyor.

İNDİRİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Çok net bir durumdan bahsettik YEP'te. Koordinasyondan bahsettik. Tüm dinamiklerin bir hedefe ulaşmasından bahsettik. Anamalite şimdşyi yansıtmadığından bu dönemde gerekli adımlar neyse onu yapacağımızı anlattık. Vergi süreci... Pek çok şey bir arada. Piyasada hareketlilik diyoruz, enflasyonla mücadele diyoruz. Yılsonu endişe duymuyoruz. Çok daha iyi pozitif seyrediyor. Burada hesaplanacak oranın en doğru çözümle ilerleyeceğimizi kısa zaman sonra açıklayacağız. İndirimle alakalı ayrıntılı çalışmalar sürüyor. Hedefleneni yapmaya çalışıyoruz.

Son Dakika Ekonomi Haberleri iiçn aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal