BDDK'dan İki Bankaya 'Aktif Rasyosu' Cezası

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya aldığı ve her ay için bakacağını açıkladığı bankaların Aktif Rasyosu (AR) ile alakalı ilk cezaları verdi.

29.07.2020-17:01 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-17:00) BDDK'dan İki Bankaya 'Aktif Rasyosu' Cezası

Bloomberg HT'nin beş üst düzey bankacıya dayandırdığı haberine bakıldığında, haziranda BDDK'nın istediği rasyoya ulaşamayan bankalar, HSBC ile Albaraka Türk Katılım Bankası oldu.

BDDK'nın HSBC'ye verdiği cezanın yaklaşık 180 milyon lira olduğu belirtilirken, banka üst idaresinin meseleyle alakalı Ankara'da iletişim halinde olduğu bildirildi. Mevzu bahis ceza 2019'da 469.9 milyon lira kâr beyan eden bankanın kârının neredeyse % 40'ına karşılık geliyor.

Albaraka Türk de cezayla ilgili KAP'tan gelen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

'Bankamız aktif rasyosunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 18 Nisan 2020 tarih ve 9000 sayılı kararında belirlenen oranın altında kalması sebebiyle, bankamıza 20.638 mln TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.'

AKTİF RASYOSU UYGULAMASI NEDİR?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nın 'Aktif Rasyosu' (AR) olarak adlandırdığı düzenlemeyle bankaların, topladıkları mevduat ile bunu değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ile swap işlemleri arasında bir denge oluşturmaları gerekiyor. Talep edilen dengeyi oluşturamayan bankaya para cezası kesiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal