Bayramda Kartlarla 10.5 Milyar Lira Harcandı

Bankalararası Kart Merkezi'nin açıkladığı verilere bakıldığında, temmuzda kartlı ödeme tutarı 2019'un aynı dönemine kıyasla % 27 artarak 112 milyar liraya ulaştı. Bayramda 10,5 milyar TL'lik ödeme kartlarla yapılırken, arife gününde kartlı ödeme adedinde rekor seviyeye ulaşıldı.

17.08.2020-16:04 - (Son Güncelleme: 17.08.2020-16:11) Bayramda Kartlarla 10.5 Milyar Lira Harcandı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), bu senenin temmuz ayıyla ilgili verilerini açıkladı. BKM’nin verilerine bakıldığında, temmuz ayının sonu itibariyle sektörde hemen hemen 175 milyon banka kartı, 72 milyonun üzerinde kredi kartı olmak üzere toplam 247 milyon kart yer alıyor.

Temmuz'da normal yaşama geçişle beraber banka kartları ve kredi kartlarıyla toplam 112,1 milyar liralık rekor miktarda ödeme yapıldı. Bu, 2019'un temmuz ayına kıyasla % 27’lik bir artış anlamına geliyor. Salgın sürecinde bilhassa nisan ve mayıs aylarında kartlı ödemelerde küçülme görülmüştü. Temmuz'da meydana gelen bu artış, haziran ayı itibariyle normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber ödeme alışkanlıklarında da normalleşmeye dönüyor.

Temmuz'daki kartlı ödeme miktarının 92,6 milyar lirasında kredi kartları, 19,5 milyar lirasında banka kartları kullanıldı. Büyüme miktarları özelinde değerlendiğinde de banka kartıyla yapılan ödeme tutarında 2019'un aynı dönemine kıyasla büyüme miktarı % 66 olurken, kredi kartıyla yapılan ödemelerde de bu miktar % 21 oldu.

MTV İNTERNET ÜZERİNDEN ÖDENDİ

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) 2. taksitinin ödendiği geçen ayda, bu ödemeleri de kapsayan 'Kamu-Vergi Ödemeleri' sektöründe, 2020 son ödeme tarihinin 4 Ağustos tarihine kadar uzatılmasıyla beraber 1 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında kartlarla 5,6 milyar liralık ödeme gerçekleştirildi.

Bu değer geçen senenin aynı dönemine kıyasla % 21’lik bir büyümeye karşılık gelirken, yaklaşık işlem tutarı 550 lira oldu. Kartlarla yapılan kamu-vergi ödeme miktarının % 60’ında internetten ödeme kullanıldı, yani her 5 lira kartlı kamu-vergi ödemesinin 3 lirası internet üzerinden yapıldı.

BAYRAMDA KARTLARLA 10,5 MİLYAR LİRA TUTARINDA ÖDEME YAPILDI

30 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasına denk gelen arife günü dahil Kurban Bayramı’nda kartlar aracılığıyla 10,5 milyar lira tutarında ödeme gerçekleştirildi. Bu değer, geçen senenin Kurban Bayramı’na göre kartlı ödemelerde % 36  miktarında büyüme gerçekleştiğini gösteriyor.

Arife gününde ödeme miktarı rekoru yenilenerek bugüne dek bir günde yapılan en çok kartlı ödeme miktarına ulaşıldı. Arife gününde 27,2 milyon tane ödeme işlemi gerçekleştirilirken, bir önceki rekor 26,6 milyon adet ödeme işlemiyle bu senenin Ramazan Bayramı Arife Günü öncesinde görülmüştü.

Arife gününde en çok kartlı ödeme miktarının olduğu saat aralığı 15.00-16.00 olurken en çok ödemenin yapıldığı dakika da 15.36 oldu.

Arife gününde hemen hemen 4,3 milyar liralık kartlı ödeme gerçekleştirilirken, bu tutar Kurban Bayramı’nda toplam beş gün boyunca yapılan kartlı ödemelerin hemen hemen 5’te 2’sini oluşturdu.

Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilen kartlı ödemeler sektör bazlı değerlendirildiğinde en çok kartlı ödemenin % 30 oran ile 'market-gıda' sektöründe olduğu görülüyor. 'Market- gıda' sektörünü % 11 hisse ile 'akaryakıt istasyonları' ve % 9 pay ile 'giyim ve aksesuar' sektörleri izlerken; % 7 pay ile 'yemek' sektörü ile % 6 hisse ile 'elektronik eşya' sektörü Kurban Bayramı boyunca en çok kartlı ödeme yapılan başka sektörler içerisinde yer aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal