Bakan Varank'tan G20'de 'Uluslararası Hesap Verilebilirlik Mekanizması Kurulması' Çağrısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, coronavirüsle mücadele kapsamında, G20 mensubu hükumetleri, krizden çıkmak için yapıcı ve sonuç odaklı bir yol haritası sunmaya davet etti.

01.05.2020-10:28 - (Son Güncelleme: 01.05.2020-10:25) Bakan Varank'tan G20'de 'Uluslararası Hesap Verilebilirlik Mekanizması Kurulması' Çağrısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, coronavirüsle mücadele kapsamında, G20 mensubu hükumetleri, krizden çıkmak için yapıcı ve sonuç odaklı bir yol haritası sunmaya davet etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından gelen açıklamaya göre, G20 Dijital Ekonomi Bakanları, coronavirüs salgınıyla mücadelede dijital ekonomi politikalarının daha aktif kullanımının müzakeresi için video konferansla olağanüstü bir araya geldi.

Görüşmede, internet erişiminin artırılması, veri güvenliği sağlanması, sağlık sektöründe dijital Ar-Ge projelerinin geliştirilmesi, tıbbi ekipmanların üretiminde dijital teknolojilerin kullanılmasının yanında mikro, küçük ile orta büyüklükteki işletmelerin küresel tedarik zincirlerinde dayanıklılığının artırılması hususları masaya yatırıldı.

Bakan Varank, toplantıdaki konuşmasında, küresel ekonominin Büyük Buhran'dan bu yana en kötü seneyi yaşayabileceğini belirterek, benzeri görülmemiş bu sıkıntılı zamanda küresel iş birliğinin gerekliliğine işaret etti.

Dünyayı tekrar normale çevirmek adına beraber hareket etmenin önemine dikkat çeken Bakan Varank, şu açıklamada bulundu:

"Bu krizden çıkabilmek için yapıcı ve sonuç odaklı bir yol haritası sunmalıyız. Bu dönemde, sorumsuz veya şeffaf davranmayan ülkeler için uluslararası bir hesap verebilirlik mekanizması oluşturmalıyız. Covid-19 bize, küresel düzenin ancak ülkelerin ortak sorumluluk bilinciyle düşünüp hareket etmeleri suretiyle sürdürülebileceğini hatırlattı."

Bakan Varank, Covid-19 ile mücadele kapsamında Türkiye’de yapılan faaliyetlere değinerek, şu ifadeleri kulandı:

"Küresel dayanışmanın güçlü bir destekçisi olan Türkiye, 55 ülkeye tıbbi malzeme yardımı ulaştırdı. Dost ülkelere ve müttefiklerimize mümkün olan en iyi şekilde yardım etmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin bunu başarabilmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner liderliğiyle mümkün oldu. Son 18 yılda özellikle sağlık ve sanayi sektörlerinde altyapımızı güçlendirmek için kayda değer adımlar attık. Türkiye, dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip. Bu sayede kriz ortaya çıktığında erkenden harekete geçebildik."

Salgın sürecinde birçok ülkenin kendi gereksinimleri karşılamak için medikal ürünlerin ihracatını sınırladığını hatırlatan Bakan Varank, Türkiye'nin ulusal seferberlik başlatarak iki hafta gibi kısa bir zaman içerisinde kendi kaynaklarıyla solunum cihazı ürettiğini, bu gayret sayesinde de yurttaki hemen her yoğun bakım yatağına solunum cihazı tahsis edilebileceğini söyledi.

Bakan Varank, coronavirüsle mücadelede dijital teknolojilerin aktif bir şekilde kullanıldığına vurgu yaparak, şu açıklamada bulundu:

"Bir pandemi takip uygulamamız var. Bu uygulamayla bireyler, ailelerinin durumunu takip edebiliyor, sosyal hizmetlere erişebiliyor ve detaylı sorularla kendi durumlarını da değerlendirebiliyorlar. Uzaktan eğitim konularında kararlı adımlar attık. Çocuklarımızın eğitimlerinin devamı için interneti ve TV yayınlarını aynı anda kullanıyoruz. Eğitim Bilişim Ağı'na erişim için ücretsiz internet paketleri tahsis ettik."

Yeni ilaç ile aşıların keşfi için Ar-Ge projelerini koordine etmek için "Covid-19 Teknoloji Platformu"nu başlattıklarının altını çizen Bakan Varank, platformun, 16 projeye ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Bakan Varank, KOBİ'lerin küresel tedarik zincirlerinin kararlılığı açısından ciddi roller üstlendiğinin bilincinde olduklarını da ifade ederek, "Biz de Türkiye'de KOBİ'leri dijital teknolojilerden yararlanma konusunda destekliyoruz." diye konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal